Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Stade Charles Tondreau
Zege zonder glans voor Mons
Filip Van der Elst

RAEC Mons pakte zaterdagavond zijn eerste, broodnodige, overwinning van het seizoen. Na een matige partij zette het Brussels aan de kant, dat zevenentachtig minuten met tien man speelde. Toch kwamen de bezoekers op voorsprong, en was het pas na de rust dat Mons het laken naar zich toe kon trekken. Mons klimt zo op in het klassement, terwijl Brussels duidelijk in de hoek zit waar de klappen vallen.

De wedstrijd begon rampzalig voor de jongens van Albert Cartier, want na een paar minuten flaterde doelman Patrick Nys: hij speelde een terugspeelbal van Sven Verdonck recht in de voeten van François Zoko. In de fase die erop volgde, raakte de Kempense doelman de bal met de hand buiten de zestien, en dus trok scheidsrechter Stéphane Breda de rode kaart. Uit de beelden is echter niet helemaal duidelijk of Nys de bal echt met de hand raakt. Mons kwam dus met een man meer te staan, maar deed weinig met die numerieke meerderheid. Het was zelfs Brussels dat op voorsprong kwam, toen Jean-Paul Lutula zich mooi wegdraaide en de bal hard binnenknalde (0-1). Het was nog maar het tweede doelpunt van het seizoen voor de Brusselaars. Mons vond niet meteen een antwoord op die tegenslag, en speelde zwak en ongeïnspireerd. De Brusselse voorsprong aan de pauze was dan ook niet onverdiend.

Na de koffie bracht José Riga met Christian Landu Tubi een extra spits, en dat loonde al na tien minuten: een door een warrig leidende Breda (die ook met de ene na de andere betwijfelbare gele kaart gooide) licht toegekende vrije schop werd door de volledig vrijstaande Landu Tubi hard binnengekopt (1-1). Het was al snel duidelijk dat de veer bij Brussels gebroken was, en dat ook het gelijkspel niet behouden zou kunnen worden. Het was wachten tot twintig minuten voor tijd, toen er centraal achterin bij Brussels maar matig gedekt werd, en Allessandro Cordaro, een andere invaller, Mons via de paal op voorsprong knalde (2-1). Nadien probeerde Brussels het tij nog te doen keren, maar invaller Benjamin Mokulu besloot na een mooie rush op Cédric Berthelin. Gescoord werd er niet meer, en dus krijgt Mons nu iets meer ademruimte. Bij Brussels is het afwachten naar de reactie van Johan Vermeersch: mag Cartier vrezen voor zijn plaats, of krijgt de Fransman volgende week tegen Sint-Truiden nog een herkansing ?