gnkKRC Genk
Germinal Beerschot
Datum: 17/08/2008 20:30
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Luminus Arena
Racing Genk laat overwinning liggen
T. Coremans
| 0 reacties
Racing Genk laat overwinning liggen

Racing Genk is er na een vlotte wedstrijd niet in geslaagd Germinal Beerschot te verslaan. Het zag er lange tijd goed uit voor de Limburgers. Een kwartier voor tijd kwamen de bezoekers langszij. Pieter-Jan Monteyne maakte gelijk.


Onze nationale Olympische ploeg speelde zijn laatste oefenwedstrijd voor het vertrek naar China in de Cristal Arena in Genk. België werd in extremis met 0-1 geklopt door buurland Nederland. In diezelfde voetbaltempel vond zondagavond de laatste wedstrijd plaats van de eerste speeldag in de Jupiler Pro League. Thuisploeg Racing Genk ontving één van de revelaties van het vorige seizoen Germinal Beerschot. Harm Vanveldhoven stond voor de loodzware taak - na het vertrek van spelmakers Colman en Losada - opnieuw een hecht geheel aan elkaar te knopen.


De ploeg die vanavond in de Cristal Arena speelde tegen Racing Genk was slechts een schim van de ambitieuze groep die we vorig seizoen op het Kiel aan het werk zagen. Zonder inspiratie en diepgang waagde Germinal Beerschot zich in de eerste helft amper aan het Genkse doel. De thuisploeg restte niets anders dan van het aangeboden initiatief gebruik te maken. Na tweemaal het doelhout te hebben getroffen loste Elyaniv Barda de verwachtingen eindelijk in. De Israëliër trapte Genk halverwege het eerste bedrijf op voorsprong, via de doelpaal weliswaar: 1-0.

De thuisaanhang kon de frisse vertoning van hun jongens best smaken. Nieuwkomer Joao Carlos en Caillet sloten defensief de kleinste gaatjes af terwijl het Genkse middenveld de tegenstander helemaal bij de keel greep. Germinal Beerschot stond nergens. De weerloze Justice Wamfor legde talloze kilometers af zonder enig resultaat. De bedrijvige Barda deed de makke defensie van de tegenstander bij momenten zwoegen.

Met de koffiepauze in zicht gleed het tempo gestaag naar beneden. Racing domineerde maar maakte zelf weinig aanstalten om de bevrijdende 2-0 voor rust aan te tekenen. Verdediger Caillet (foto) toonde zich zowel defensief als opbouwend een opvallende pion. Zijn poging net voor de pauze ging maar net naast het doel van Kenny Steppe.

De preek van Vanveldhoven in de kleedkamers bleek van indrukwekkende kwaliteit. Germinal Beerschot wist de bal in eigen rangen te houden en was eindelijk in staat de Genkse verdediging te verontrusten. Vandenbergh kwam in de plaats van Dosunmu, wat voor meer beweeglijkheid zorgde voorin. Genk-doelman Davino Verhulst geraakte nooit echt in de problemen. Een kwartier voor het verstrijken van de officiële speeltijd troffen de bezoekers toch raak. Na een afgeweken vrije trap ramde Pieter-Jan Monteyne de bal achter Verhulst in doel: 1-1.

Adam Nemec liet kort voor de gelijkmaker de kans op een tweede treffer voor de thuisploeg onbenut. Van Geneugden hoopte met Tom Soetaers in de plaats van de onfortuinlijke Ivan Bosnjak op een laatste offensief. Soetaers ging kort voor affluiten zijn kans, maar trapte over.

Racing Genk liet de kans op een overwinning liggen. Beide teams beschikken over voldoende capaciteiten om verder te groeien naarmate het seizoen vordert. Vooral Germinal Beerschot moet zich bezinnen over zijn zwakke eerste helft. Genk kan naar aanloop van de uitwedstrijd in Bergen de aanval wat scherper stellen. Germinal Beerschot neemt het in eigen huis op tegen degradatiekandidaat Dender. (AN)