Datum: 21/08/2011 18:00
Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Lotto Park
Kabasele en Biglia slepen gelijkspel uit de brand

Het zag er lang heel slecht uit voor Anderlecht na de rode kaart voor Samuel en goals van Perbet en Bourabia. De inbreng van de jonge Kabasele deed het tij keren. Met een goal en een assist bezorgde hij een vooral voor de rust slap Anderlecht een punt tegen een moedig Bergen.

Johan Walckiers in Anderlecht

Het Constant Vanden Stock-stadion zag voor de eerste keer Milan Jovanovic aan een partij beginnen. Voor de Brusselaars was het wel jammer dat net voor het begin van de wedstrijd Suarez lichtgeblesseerd naar de kant moest. Kanu werd zijn vervanger.

Rood Samuel
De nieuwe koning van het Astridpark - Milan Jovanovic - was in de eerste helft de Anderlechtspeler die het dichtst bij een doelpunt kwam. Hij had misschien ook de score moeten openen na een uitstekende opening van Kljestan, maar oog in oog met Berthelin kreeg hij het leer niet voorbij de Bergen-doelman.

Zonder Suarez voetbalde Anderlecht trouwens bijzonder pover. Passes die niet toekwamen, weinig vechtlust, ballen die telkens tussen twee man doorgespeeld werden,... Het leek op niets op het voetbal dat paars-wit donderdag tegen Bursaspor serveerde. Bergen hield heel makkelijk stand en met spitsen als Perbet en Zola kwamen de Draken soms zelfs heel gevaarlijk opzetten. Perbet zag trouwens een doelpunt nipt afgekeurd voor buitenspel.

Perbet en Bourabia op vinkenslag
Op slag van rusten stond Anderlecht ineens met tien. Samuel ging in duel met Perbet en maakte daarbij een slaande beweging. De spits van Bergen ging tegen de grond en Joeri Vande Velde trok de rode kaart.

Jacobs greep in tijdens de rust en haalde de opnieuw zwakke Kanu naar de kant voor de heroptredende Deschacht. De blonde verdediger moest centraal gaan postvatten, maar beging na een dikke tien minuten in de tweede helft een serieuze flater. In plaats van de bal de tribune in te jagen probeerde hij uit te voetballen. Dia ging met het leer aan de haal en bediende Perbet die zijn vijfde van het seizoen voorbij Proto.

Kabasele doet het tij keren
En het werd erger voor Anderlecht. Vijf minuten later was er Bourabia die voor Kouyaté kroop en de voorzet van Zola in doel verlengde. 0-2 en met tien, ga er maar eens aanstaan. Ariël Jacobs greep in en bracht de 17-jarige Kabasele in. Amper twee minuten stond die op het terrein of hij rondde een goede assist van De Sutter af.

De Brusselse falanx geloofde er terug in en Jovanovic was dichtbij de gelijkmaker. Anderlecht zette een serieus offensief in en Kabasele speelde daarin een heel belangrijke rol, want hij lag ook aan de basis van de gelijkmaker. Op de doellijn gaf hij met veel overzicht de bal af aan Biglia die aan de zestien stond te wachten. De Argentijn legde de bal in het hoekje en scoorde zo één van zijn zeldzame doelpunten.

Anderlecht probeerde nog de drie punten binnen te halen, maar ook Bergen kreeg nog kansen via Matthys en Perbet. Uiteindelijk bleef het bij een logisch gelijkspel. Anderlecht voetbalde vooral voor rust te zwak en Bergen profiteerde in de tweede helft van de man-meer-situatie.