Datum: 27/09/2015 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 9
Stadion: Lotto Park
Anderlecht wint ondanks festival der gemiste kansen

Anderlecht kon eindelijk resultaat aan manier waarop koppelen

Anderlecht wint ondanks festival der gemiste kansen
Foto: © Photonews

Anderlecht heeft nipt gewonnen van STVV. Slechts één goal scoorden de Brusselaars, maar dat was geen juiste weergave van het kwaliteitsverschil. Maar scoren is natuurlijk ook een kwaliteit. En daarvoor zijn ze in het Astridpark serieus afhankelijk geworden van Stefano Okaka.

Johan Walckiers en Diederik Geypen in Anderlecht

Anderlecht was op zoek naar een referentiematch. We gaan niet zeggen dat die tegen STVV er één was, maar het was wel de aanzet tot meer. Vooraf vreesde iedereen de snelheid van de Truiense falanx, maar die werd efficiënt geneutraliseerd door de opbouw lam te leggen. Je kan niet aanvallen als er geen degelijke pass komt.

En zelf toonden de Brusselaars zich deze keer wel gretig en werd dat gekoppeld aan goed spel. Veel heeft te maken met de groeiende vorm van Defour en Praet. De twee vormen de motor van dit paars-wit. 

Praet versnelt, Defour controleert

Beiden met hun eigen kwaliteiten natuurlijk, maar alletwee even belangrijk. Defour dirigeerde meestal het tempo, Praet mocht zelf beslissen wanneer het versneld werd. Elke keer de Gouden Schoen aan de bal kwam, was het alle hens aan dek bij de Kanaries. 

Gillet had zo een paar goeie kopballen in huis, waarvan één tegen de paal en één op Dutoit. Maar het was wachten tot Praet op links nog maar eens de turbo aanzette en Okaka aan de eerste paal bediende voor de 1-0. Veel Limburgse defensieve blunders wel bij die fase.

Kansen maar geen tweede goal

Het had misschien wel al beslist moeten zijn bij de rust, want Anderlecht creëerde wel. Enige valse nooit in het orkest van dirigenten Defour en Praet: Matias Suarez. Die leek echt zijn dagje te hebben. Besnik Hasi heeft veel geduld met de Argentijn, maar momenteel lijkt zijn progressie te stokken.

Paars-wit speelde wel al meer goeie helften, maar kon dat niveau nooit negentig minuten volhouden. Deze keer wel, ondanks de vele irritante fouten die STVV maakte. Okaka mag dan wel een beer zijn, ook zijn potje kookt over na de zoveelste trap op zijn kuiten. Scheidsrechter Wim Smet liet het oogluikend toe...

Afwerken blijft probleem

Maar intussen hadden zowel Suarez als Okaka al de 2-0 gemist. Anderlecht kon deze keer wel redelijk lang de goeie combinaties op de mat leggen, maar kansen afwerken blijft een probleem. Okaka had ondertussen al topschutter kunnen zijn. En ook Gillet en Suarez lieten één en ander liggen.

Die laatste ging bij zijn wissel even door het lint en trapte een stuk of tien waterflesjes het veld op. Dat hij weer als eerste vervangen werd en het uitblijven van de doelpunten begint zwaar te wegen op het gemoed van El Artista. STVV eindigde de partij nog met tien na rood voor Angban.

Zelfs een penalty, na een rush van Ezekiel, volstond niet om de 2-0 te maken. Defour trapte laag en hard... in de hoek waar Dutoit ook lag. Er zal duidelijk iemand moeten opstaan die er ook een paar binnenlegt, want 't was een festival aan gemiste kansen.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 8
Najar Rodriguez Andy Aryel 90' 8
Kara Mbodji Serigne Modou 90' 7
Deschacht Olivier 90' 7
Obradovic Ivan 90' 8
Gillet Guillaume 90' 7
Defour Steven 90' 7
Dendoncker Leander 90' 8
Praet Dennis A   90' 8
Okaka Chuka Stefano 90' 9
Suarez Matías 74' 6
  Bank G Beoordeel
Ezekiel Imoh 16' 6
Trezeguet -  
Nuytinck Bram -  
Roef Davy -  
Conté Ibrahima Sory -  
Acheampong Frank Opoku -  
Sylla Idrissa -  

STVV STVV

  Speler G Beoordeel
Dompé Jean-Luc 90' -
Dutoit William 90' -
Bagayoko Mamadou   90' -
dos Santos Fernandes Ruben Miguel Marques 90' -
Erichot Yvan   90' -
Rherras Faycal 85' -
Schoofs Rob 90' -
Angban Victorien   79' -
Edmilson 90' -
Ono Yuji 78' -
Mbombo Lokwa Yanis 59' -
  Bank G Beoordeel
Rodríguez González Joao Leandro 31' -
Momi Hilaire Roméo Verdi 12' -
Schils Mathias 5'  
De Winter Yves -  
Nirisarike Salomon -  
Artabe Meca Alfonso -  
Herbeleef Anderlecht - STVV

Vooraf