Speeldag: Ronde 3
Stadion: Goodison Park
Oldham laat Everton verweesd achter
Kevin Vanbuggenhout

Everton deed het tot dusver goed in de competitie en mocht in de derde ronde van de FA Cup geen problemen kennen met derdeklasser Oldham. Everton-manager Moyes liet een paar spelers rusten. Er kwamen vijf nieuwe spelers in de ploeg.

Het ontbreken van een paar belangrijke spelers leek toch niet zonder gevolgen te blijven voor Everton. Oldham was moeilijk weg te zetten en de kansen waren schaars. Het begin was nog wel voor Everton. De Toffees hadden al in de eerste minuut op voorsprong kunnen komen. Pienaar stak door naar Vaughan, hij stuitte op Crossley. Via Johnson en Vaughan kwam de bal bij McFadden. De Schot schoot naast. Na een halfuur spelen was het de beurt aan Oldham om een licht overwicht te creëren. Een verre inworp werd doorgekopt en Smalley trapte in de draai op doel. Wessels lag goed in de hoek. Everton was nog één keer bijzonder dicht bij de openingstreffer. Johnson bereikte McFadden, zijn schot werd door Lomax van de lijn gehaald. In de blessuretijd van een al bij al evenwichtige eerste helft nam Oldham de leiding. Met een knap afstandsschot maakte McDonald er 0-1 van.

Oldham begon vol vertrouwen aan de tweede helft en drukte Everton meteen tegen het eigen doel. Daar kwam geen tweede doelpunt van. Het geloof in een stunt groeide wel bij de derdeklasser. Een mak Everton geraakte niet verder dan een paar halve kansen. Diep in de blessuretijd kwam Everton ei zo na nog langszij. McFadden kopte naar de ingevallen Yakubu en de Nigeriaan schoot van dichtbij tegen de paal. Zo ging ook de laatste kans van de partij niet tegen de netten en bleef het 0-1. Oldham won verdiend op het veld van Everton en zorgde zo voor de grootste verrassing op zaterdag.