Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 5)
Stadion: Amsterdam ArenA
Ajax wint en plaatst zich
Dirk Pieters

Ajax speelde dinsdagavond zijn 150e Europacup I - wedstrijd tegen het Tsjechische Sparta Praag. De ploeg van Danny Blind was bij een overwinning zeker van een plaats in de achtste finale. Voor Praag zat er ook maar één ding op: winnen was dus de boodschap voor beide ploegen.

De eerste kans van de partij was voor de Amsterdammers. Het schot van Wesley Sneijder werd makkelijk gestopt door de Tsjechische doelman. En opnieuw was het Ajax dat een goede kans kreeg, maar de kopbal van Vermaelen ging naast. Praag kwam er zelden of niet uit. De bezoekers kropen massaal terug op hun eigen helft en het was voor Ajax een hele opgave om door de dubbele verdediging te geraken. Zowel Pienaar als Boukhari kregen nog een schietkans, maar ook dat leverde geen doelpunt op. Een zwakke eerste helft van beide ploegen. Ajax probeerde wel, maar Praag wou absoluut niet meewerken. Hopen op een betere tweede helft.

Ajax begon alvast beter aan de tweede helft, maar Anastasiou kon net niet bij een voorzet. Ook in de tweede helft duidelijk hetzelfde spelbeeld. Praag met elf op de eigen helft. In de 60e minuut kreeg Wesley Sneijder een vrije trap op een mooie positie, maar zijn schot ging over het doel. Amper tien minuten later kreeg diezelfde Sneijder opnieuw een vrije trap. Deze keer gooide Sneijder de bal onverwacht voor doel en kon de ingevallen Nigel De Jong inkoppen. Eindelijk het verdiende doelpunt voor de Amsterdammers.
Praag was duidelijk niet van plan om aanvallender te gaan spelen, integendeel, het was Ajax dat kleine kansjes bleef krijgen, maar de afwerking was pover. In de 73e minuut eindelijk een eerste kans voor Praag, maar de kopbal van Lukás ging in de armen van Stekelenburg. In de allerlaatste minuten gebeurde er nog meer dan in de overige negentig. Opnieuw was het Nigel De Jong die de netten deed trillen en Ajax op een 2-0 trapte. Er was nog maar net afgetrapt of Petras kon de aansluitingstreffer maken. In de 93e minuut kwam de thuisploeg nog goed weg, toen Praag geen strafschop kreeg. Ajax won uiteindelijk dan toch met 2-1

De Amsterdammers wonnen hun 150e wedstrijd en mochten dit vieren met een overwinning én een plaats bij de laatste zestien. In de competitie staat de club pas op een vijfde plaats, maar in de Champions League voldoet het aan de verwachtingen, al blijft het geleverde spel erg povertjes. [AN]