Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 6)
Stadion: Veltins-Arena
Schalke duwt Rosenborg naar de Uefa Cup
Nico Wieme

Schalke 04 heeft dankzij een sterke eerste helft tegen Rosenborg zijn plaats in de achtste finales van de Champions League veiliggesteld. De Duitsers versloegen de Noren met 3-1. De bezoekers kunnen zich troosten met het vangnet van de UEFA-beker.

Schalke wist op voorhand waar het aan toe was. De Duitsers moesten winnen van Rosenborg als ze zich wouden plaatsen voor de volgende ronde van het kampioenenbal. Bij verlies bestond zelfs de mogelijkheid dat de ploeg uit Gelsenkirchen met lege handen achterbleef. Dan moest Valencia wel winnen bij Chelsea. Niet onmogelijk, aangezien de Londenaars al zeker waren van de eerste plaats in de poule en de daaraan verbonden kwalificatie voor de achtste finales. De Noren reisden iets comfortabeler af naar Duitsland. Met twee punten voorsprong op Schalke konden zij gerust speculeren op een gelijkspel.

De thuisploeg zet de Noren meteen onder druk. Na nog geen tien minuten neemt Kuranyi een voorzet van Asamoah in één tijd op de slof, maar de bal belandt in het zijnet. Drie minuten later is het wel prijs. Grossmüller trapt een vrijschop van op de linkerflank. De bal gaat dwars door de bezoekende verdediging en de goed geplaatste Asamoah kan de 1-0 binnentikken. Schalke gaat nu door op zijn elan. Na een mooie dubbelpass tussen Rafinah en Kuranyi komt eerstgenoemde in het strafschopgebied. Met links scoort hij het tweede doelpunt voor de thuisploeg. Rosenborg reageert onmiddellijk. Nog geen vier minuten na de 2-0 mist Westermann zijn interceptie bij een voorzet van Tettey. Koné kan volledig vrijstaand de aansluitingstreffer netten. Kort daarna krijgt Iversen dé kans op de gelijkmaker, maar zijn kopbal gaat nipt over. De koningsblauwen zien het gevaar en steken een tandje bij. Dit loont, want met een harde knal van op 15 meter diept Kuranyi de voorsprong weer uit.

De tweede helft is van een veel mindere kwaliteit dan de eerste. Schalke controleert rustig de partij en krijgt nog enkele kansen via Bajramovic, Westermann, Özil en Grossmüller. Op een schaarse tegenaanval van Rosenborg zorgen Iversen en Sapara voor doelgevaar, maar scoren wordt er niet meer gedaan.

Na het laatste fluitsignaal van de Engelsman Riley gaat heel Schalke uit zijn dak. Bij de derde deelname aan de Champions League lukt het de Duitsers voor het eerst om door te stoten naar de achtste finales.