azAZ Alkmaar
newNewcastle United
Datum: 15/03/2007 20:35
Competitie: Europa League
Speeldag: 1/8 Finales (T)
Stadion: DSB Stadion
Newcastle gestuit door ijzersterk AZ
Kristof Blomme
| 0 reacties
Newcastle gestuit door ijzersterk AZ
Foto: © SC

AZ heeft Newcastle uitgeschakeld na een schitterende pot voetbal. In Engeland verloren de Alkmaarders met 4-2, waardoor er minstens twee keer moest gescoord worden. Na een uur hadden Arveladze en Koevermans de scheve situatie al rechtgezet. In een bloedstollende slotfase kregen beide ploegen nog heel wat kansen. Uiteindelijk bleef het 2-0, waardoor AZ zich plaatste voor de volgende ronde.

Bij AZ, dat minstens twee keer moest scoren, begonnen onze landgenoten Martens en Dembele in de basis. Een aanvallend ingestelde thuisploeg dwong meteen een goede kans af. Jenner vond Given op zijn weg. Na een kwartier was het eerste doelpunt al een feit. Koevermans zette zich door op rechts en bracht de bal laag voor doel. Daar stond kapitein Arveladze op de goede plaats om binnen te tikken. Newcastle werd afgetroefd door een vinnig AZ. Het kon enkel dreigen vanop afstand. Parker mikte echter te hoog. Aan de overkant ging Jenner liggen in het strafschopgebied, na een licht contact met Huntington. Ref Layec zag er geen graten in. 

In de tweede periode was de eerste mogelijkheid voor Dembele. Hij zag zijn schot over vliegen. Enkele minuten later kwamen de Nederlanders heel goed weg. Na een vrije trap werd Dyer door de buitenspelval geloodst door Solano. Hij kwam oog in oog met Waterman, maar besloot voorlangs. Op het uur zorgde Koevermans voor de extase. Hij kopte een hoekschop van Martens aan de eerste paal hard binnen. Eén minuut later bracht Arveladze het leer opnieuw tot bij Koevermans. De stevige spits probeerde het met een omhaal, maar zijn schot vloog net over de kooi van Given. Het spel ging nu goed op en neer, met kansen aan beide zijden. Parker probeerde vanuit een scherpe hoek Waterman te verschalken, maar die pakte goed. AZ ging nu voluit op zoek naar de derde treffer. Jenner zette een goede actie op. Hij besloot iets te zelfzuchtig op Given. Even daarna werd Koevermans diep gestuurd. Hij ging voorbij doelman Given. Taylor kon echter op de lijn keren. Ook een poging van Dembele werd uiteindelijk nog van de lijn gekeerd door Huntington. In de slotminuten kwam Martins, die voor het overige in de broekzak van de 20-jarige Donk zat, oog in oog met Waterman. De jonge Nederlandse goalie had een heel belangrijke redding in petto. De laatste mogelijkheid was voor Arveladze. Zijn schot werd door Given op de paal geduwd. Het bleef uiteindelijk bij 2-0 waardoor een sterk AZ zich verdiend plaatste voor de volgende ronde.