Speeldag: Ronde 1 (R)
Stadion: Amsterdam ArenA
Ajax mag Europees voetbal vergeten
Dirk Pieters

De supporters van Ajax hadden donderdagavond geen reden om te feesten. Na de zware uitschakeling van Heerenveen, ging nu ook Ajax af in de Uefa Cup. De Nederlandse topclub werd na de uitschakeling in de derde ronde van de Champions League nu ook uit de Uefa Cup gespeeld. Dinamo Zagreb versloeg Ajax in de Amsterdam Arena met 2-3.

Ajax had in de heenwedstrijd gewonnen met 0-1, maar die voorsprong werd al na een half uur ongedaan gemaakt. Uitblinker Luka Modric zorgde na een half uur voor de 0-1 voorsprong. Het werd stil in de Amsterdam ArenA. Henk ten Cate verwachtte niet dat Dinamo Zagreb met aanvallende intenties naar Amsterdam zou afreizen. Het was zelfs de Kroatische ploeg die het initiatief nam en Ajax kon er enkel maar naar kijken.

In de tweede helft herstelde Ajax wel het evenwicht maar echte kansen kreeg het niet. Het moest rekenen op verlengingen, maar ook die begonnen dramatisch voor de thuisploeg. Al na amper zes minuten stond het 0-3. Mario Mandzukic dompelde met twee treffers binnen twee minuten de Amsterdammers in rouw. Klaas-Jan Huntelaar kwam na de 0-3 nog twee keer tot scoren, maar veel leverde dat niet meer op. Nogmaals een zware klap om te verwerken voor de Amsterdamse supporters. [VI]