Competitie: Europa League
Speeldag: Ronde 1 (R)
Heerenveen zwaar onderuit in Zweden
Dirk Pieters

Heerenveen heeft donderdagavond slaag gekregen van het Zweedse Helsingborgs IF. De Friese club ging met maar liefst 5-1 onderuit in de Uefa Cup en moet zo in mineur afscheid nemen van Europees voetbal.

Helsingborgs IF was op alle fronten te sterk voor Heerenveen; dat in de heenwedstrijd ook al drie tegentreffers moest incasseren (5-3).

De Nederlandse club kwam bij de nummer negen uit de Zweedse competitie al na twintig minuten op achterstand. Het was aanvaller Henke Larsson die voor de openingstreffer zorgde. Amper enkele minuten later stond de 2-0 al op het bord via Andreas Dahl. Op het einde van de eerste helft moest de ploeg van Gertjan Verbeek nog een derde treffer incasseren. Heerenveen was aanvallend onmachtig en kregen alleen via Roy Beerens en Miralem Sulejmani een paar kansen.

Ook in de tweede helft was het nog niet over voor Heerenveen. Al na zes minuten zorgde Rene Makondélé voor de 4-0. In de slotfase scoorde Omotoyossi de 5-0. De treffer in de slotminuut van invaller Gerald Sibon verbloemde nauwelijks de pijnlijke uitschakeling. [VI]