RETRO: Oost klopte West in West

RETRO: Oost klopte West in West
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het WK-voetbal 1974 in West-Duitsland zal altijd het ''WK der Duitslanden'' blijven. In die tijd waren immers zowel West-Duitsland als Oost-Duitsland op het grootste voetbalevenement ter wereld aanwezig. Als extra pigment werd het WK dus in West-Duitsland afgewerkt.

In 1934, het tweede WK ooit, was Duitsland er voor het eerst bij op een WK. Het won in de eerste ronde van België. In 1938 waren de Duitsers er wederom bij. De eerstvolgende deelname was die van West-Duitsland in 1954, het werd toen wereldkampioen. In 1958 eindigde het op de 4de plaats.

Oost-Duitsland kon zich ooit één keer kwalificeren voor een eindronde, uitgerekend toen die in buurland West-Duitsland georganiseerd werd in 1974. Het toeval zorgde ervoor dat Oost- en West-Duitsland in de eerste ronde in dezelfde groep werden geloot met Chili en Australië. Na twee speeldagen telde West-Duitsland het maximum van 4 punten, Oost-Duitsland 3. Op de derde en laatste speeldag van de eerste ronde kwamen beide landen tegen elkaar uit met als inzet de groepswinst. Oost-Duitsland verbaasde vriend en vijand en won met 1-0! Zowel Oost als West gingen door naar de tweede ronde en kwamen resp in groep A en B terecht. Daarin eindigde Oost-Duitsland pas derde, maar West-Duitsland eindigde als eerste in een groep met Polen, Zweden en Joegoslavië en stootte door tot de finale.

In die finale was West-Duitsland te sterk voor Nederland. Na amper twee minuten bracht Neeskens de Nederlanders al met een strafschop op voorsprong. Maar nog voor de pauze stond de eindstand op het bord: 2-1 voor de West-Duitsers na goals van Breitner (strafschop) en Müller. Het Olympiastadion in München, gevuld met 77.833 toeschouwers, stond op z'n kop. West-Duitsland won dat WK al z'n wedstrijden, behalve die in de eerste ronde tegen buur Oost-Duitsland! En dat is nog steeds een gegeven waar de huidige Oost-Duitsers héél trots op zijn.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties