Vergane glorie Hongarije

Vergane glorie Hongarije
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het eerste artikel in mijn nieuwe RETRO-rubriek handelt over de overmacht van Hongarije, vroeger een supernatie in het voetbal. In de toekomst mag u meer interessante en leuke weetjes verwachten uit de rijke historie van het voetbalspel.

Hongarije speelde maar liefst 2x de finale van een WK. We kunnen het ons momenteel moeilijk voorstellen als we denken aan het Hongaarse team. In 1934 nam Hongarije voor de eerste keer deel aan een WK. In de tweede ronde of kwartfinales ging het met 2-1 onderuit tegen Oostenrijk. Maar vier jaar later in Frankrijk drong de Oost-Europese natie helemaal door tot in de finale. In de halve finales werd Zweden met 5-1 verpulverd. In de finale voor 55.000 toeschouwers in het Stade Colombes in Parijs won Italië met 4-2. Op het vierde WK in 1954 ontbrak Hongarije warempel. Maar vier jaar later in Zwitserland doken de Hongaren weer op. Ze beschikten over een superteam. In de eerste ronde versloeg het West-Duitsland met maar liefst 8-3 en Zuid-Korea met 9-0! In de kwartfinales kende het geen medelijden met vice-wereldkampioen Brazilië: 4-2. In de halve finales schakelde het wereldkampioen Uruguay uit met dezelfde cijfers. In de finale in het Wankdorf-stadion in Bern wachtte voor 60.000 uitzinnige fans West-Duitsland.

Nadat Hongarije dus eerder in de groepsfase met 8-3 van de West-Duitsers had gewonnen, leek de weg naar goud open te liggen. Puskas zette de Hongaren na zes minuten op rozen. Czibor knalde twee minuten later de 0-2 op het bord. De euforie steeg ten top. In de 16de minuut stond het echter alweer gelijk via Morlock en Rahn. Diezelfde Rahn zorgde in de 83ste minuut voor de winnende treffer: 3-2 voor West-Duitsland, dat wereldkampioen werd.

Voor de magische Magyaren was het balen. Tussen 1950 en 1956 was de finale op 4 juli 1954 hun enige nederlaag! In 1958 sneuvelde Hongarije op de eerste horde van het WK. In 1962 en 1966 ging het eruit in de kwartfinales. In 1978 en 1982 vlogen de Hongaren opnieuw in de eerste ronde eruit. 1986 was hun laatste WK-deelname tot nu toe met opnieuw een uitschakeling in de eerste fase.

Op een EK bereikte Hongarije nooit een finale. Maar ook hier is hun erelijst indrukwekkend. Twee halve finales in 1964 en 1972, zeker niet mis. Op de Olympische Spelen kaapten de Hongaren wel tot 3x toe de gouden medaille weg: in 1952, 1964 en 1968. In 1972 verloor het bovendien de finale van Polen. Anno 2003 is Hongarije op zoek naar zichzelf. Aanknopen met de oude successen lijkt onmogelijk, maar de eindronde halen van een groot tornooi (EK of WK) moet zeker nog eens tot de mogelijkheden behoren.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties