Column Tribune: Peersman & Stijnen for n° 1

Tribune: Peersman & Stijnen for n° 1
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

''Nu hebben ze weer wat binnengehaald. ‘Ne Kroaat’. Het zal weer wat zijn.''Drie cynisch zinnen, ingesproken door een Clubfan van het eerste uur, op mijn vociemail tijdens de transferperiode vorig jaar. Hij had het over Tomislav Butina. Na mislukte transfers als Nader en Nemec had die blauwzwarte vriend van mij er allerminst vertrouwen in. Club Brugge moetvolgens hem - nog steeds - een Belgische keeper binnenhalen. Of toch Stijn Stijnen eenkans geven.

Na 3 minuten spelen in Dortmund haalde hij zijn gelijk. Een terugspeelbal van Clement kreeg Butina niet onder controle en de jagende Amoroso scoorde. Ware er niet Mendoza geweest, de Brugse doelman ging zich nooit kunnen ontpopt hebben van antiheld tot held in de strafschoppenserie.

Penalty’s zijn trouwens de Kroaat z’n specialiteit. ''Hij pakt er wel meer optraining'', zei Timmy Simons na de kwalificatie voor de Champions League.Over zijn goede reflexen op de lijn is iedereen het eens. Dat bewees hijtijdens de bekermatch tegen Moeskroen ook nog eens. Maar dat compenseert zijngebreken niet. Het uitvoetballen en het uitkomen kan veel beter. En ook lijdt hij snel concentratieverlies. In de heenmatch tegen Borussia Dortmund werd Dany Verlinden verweten schuld te hebben bij de aansluitingstreffer, toen hij de bal loste. Tomislav deed het Dany nategen Lokeren en Charleroi op nog ongelukkigere momenten.

Is hij de enige? Bijlange niet. Kijk naar wat Jens Lehman overkwam. Inde heenmatch Chelsea-Arsenal trapte hij de bal tegen Gudjohnsen aan, die daarvan dankbaar gebruik maakte. In de teugmatch loste de Duitser een hard schot van Makalele, Lampard schoot in de rebound de gelijkmaker binnen. ''Lehman is onaantastbaar'',zegt de jonge Anderlecht-keeper Tristan Peersman in Voetbalmagzine. Niet langer, want degeruchten over een nieuwe doelman doen de ronde op Highbury. En danvindt de Engelse pers het ook nog eens nodig monument David Seaman door het slijk tehalen door te schrijven ''dat Arsenal nooit goede doelmannen heeft gekend.''

Ook Tim Howard leek het onbetwistbare nummer één te gaan worden bijManchester United. Tot hij in de slotfase in de wedstrijd tegen Portoeven onzeker was bij een vrije trap, een foutje dat Man U dekwalificatie kostte. Plots wordt op Old Trafford weer gedacht aan FabienBarthez, die uitgeleend werd aan Marseille.

Bij het Porto dat de ploeg van Ferguson wipte uit de 1/8ste finales vande Champions League staat geen buitenlander in de goal, wel een rasechtePortugees: Vitor Baia. Maar hij is geen sant in eigen land. Hij mag danwel opvallen met zijn nummer 99, bij de bondscoach valt hij niet genoegop om een plaatsje bij de nationale ploeg te verdienen. Dezesuccescampagne van Porto in de Champions League is voor Baia eenuitstekende gelegenheid om zich te tonen en zo eventueel een selectie voor Euro 2004 in eigen land te verdienen.

Als buitenlandse keeper moet je al echt goed zijn om het te maken en hetvertrouwen te winnen bij een club. Ja 'der Jean-Marie' mag opscheppendat hij het toch maar deed bij het grote Bayern. Maar hij ondervond ookbij mindere vormmomenten dat ze hem snel buiten wilden. Fabien Barthezoverkwam het bij Man U. Nemec en Nader bij Club Brugge. En strakswellicht ook Butina.

Laat ons het eens opnemen voor onze jonge beloftevolle doelmannen. Ikben geen fan van Guy Polspoel, maar hij heeft geen ongelijk als hij zegtdat het een zegen zou zijn voor onze nationale ploeg mocht Peersman hetvertrouwen krijgen van Hugo Broos bij Anderlecht. En als we de lijn verder trekken:Stijnen van Trond Sollied bij Club Brugge.

En dan is er nog Davy Schollen bij Genk. Hij speelde securematchen, neen niet tegen Heusden-Zolder, maar wel tegen het grote ASRoma. Nu willen ze bij Genk Logan Bailly van Heusden-Zolder terughalen en dat zou betekenen dat Schollen tot derderangs acteur wordt gedegradeerd.

Dat moeten we tegengaan. Vooral nu hoe langer hoe meer getwijfeld wordtaan Geert De Vlieger. Heeft de goalie van Willem II wel klasse genoeg om ons nationale doel te verdedigen? Neen, dan draagt Erwin Lemmens meer mijn sympathie weg: altijd al een goede doelman geweest, mét uitstraling én klasse. Vroeger bij Beveren, maar nu spelend voor het in degradatie verkerende Espanyol. En dat voor een land met zo'n doelmannentraditie, dat topkeepers had bij Bayern München, Benfica en Sporting Lissabon... Waar is dat spandoek: “Peersman & Stijnen for n° 1''?

Jan de Jong
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties