Club Brugge ligt er uit

Anthony Van der Planken

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

Club Brugge ligt uit de Champions League. De vice-kampioen speelde thuis met 2-2 gelijk tegen Shaktar Donetsk. Samen met de 4-1 in Oekraïne was dat onvoldoende om zich te kwalificeren voor de groepsfases.

Onder een fantastische sfeer nam Club een zenuwachtige start. Shaktar pakte het ondertussen goed aan en bracht het Jan Breydel al na vijf minuten in veroering: Butina moest op een schot van Aghahowa redding brengen met de vuisten. Vukic toonde zich attent op rebound en legde de 0-1 binnen. Een zware klap voor Club, dat dan al vier keer moest scoren, wilde het verlengingen afdwingen.

Toch bleven de Brugse spelers er in geloven. Zeker toen Nastja Ceh op het kwartier voor de 1-1 zorgde. De Sloveen legde andermaal een vrijschop binnen en schonk het publiek weer hoop. Hoop die reëeler werd met de seconde, want Club begon steeds meer op de helft van Shaktar te spelen. Het kreeg nog enkele leuke kansjes, alvorens men een penalty cadeau kreeg van de Engelse scheidsrechter.

Scheidsrechter Benett legde de bal immers op de stip na een lichte strafschopfout op Victor. Timmy Simons miste de penalty, maar als bij wonder kreeg Brugge een nieuwe kans. De scheidsrechter oordeelde immers dat de doelman niet op de lijn stond. Nastja Ceh kon uiteindelijk de tweede penalty wel binnen leggen.

En Club bleef gaan. Ceh en Bosko Balaban waren nog dicht bij de 3-1, maar hun pogingen gingen net naast. Club Brugge mocht zo met een verdiende voorsprong de rust in, maar moest op dat moment wel nog twee keer scoren voor verlengingen.

Bij het begin van de tweede helft ging Club Brugge verder op haar elan. Victor kreeg nog een kans, maar het was uiteindelijk toch Shaktar dat scoorde. De Oekraïners puurden het maximum uit een knappe counter, die door Vukic afgerond werd. 2-2, Club Brugge moest opnieuw vier keer scoren.

Het Brugse vat was vanaf dat moment volledig af. Het was zelfs Shaktar dat nog het dichst bij de 2-3 kwam, want de Oekraïners pakten verschillende keren uit met knappe counters. Eén van die counters resulteerde zelfs in een (lichte) penalty, maar Marica trapte die naast het doel van Butina. In het laatste kwartier pakte Stoican (van Shaktar Donetsk!) zijn tweede gele kaart, maar veel kon dat niet meer baten. In de laatste minuten was Verheyen nog even dicht bij de winnende treffer, maar de bal wilde er gewoon niet in.

Club Brugge moet dus naar de UEFA-Beker, terwijl Shaktar Donetsk zich morgen mag opmaken voor de loting van de Champions League. Als de Oekraïners zo voortdoen, kunnen ze straks op het kampioenenbal allicht ook de rest van Europa verbazen.