Finland behaalt zes op negen

Finland herstelt zich mooi na het verlies uit tegen Roemenië. Met een mooie 3-0 tegen Andorra en winst uit tegen Armenië met 2-0. In beide overwinningen was een sleutelrol weggelegd voor het jonge talent, Alexei Ermenko Jr., van Lecce.
Eremenko maakte zijn debuut in de nationale ploeg nog geen jaar geleden en nu al blijkt hij niet te missen. In beide overwinning die de Finse ploeg onlangs boekte scoorde Eremenko maar liefst drie maal in totaal.

Finland kon de drie punten van de wedstrijd tegen Armenië mee nemen naar het  hoge noorden dankzij goals van Mikael Forssell (Birmigmham) en Eremenko Jr. (Lecce). Finland speelde een veel betere wedstrijd dan afgelopen zaterdag in Tampere tegen Andorra (uitslag 3-0).
Ook kon de coach dit maal gretig gebruik maken van Forssell in topvorm, die zijn eerste nationale treffer op zak kon steken.

Mika Väyrynen keerde terug naar het centrale middenveld waar hij naast Antti Pohja stond, naast hem op rechts stond de jonge spelmaker Alexei Eremenko.
In de derde minuut kreeg Finland een vroege waarschuwing van een gretig gestart Armenië, toen Finland aan balverlies leed en de rechtsback niet in positie stond. Armenië kreeg vrij spel over de rechter flank, gelukkig voor Finland kwam het shot van net buiten de zestien naast doel.

Na dit gevaar werden er de volgen twintig minuten weinig kansen genoteerd, Finland kon slechts één keer dreigen via Riihilathi, maar dit shot vormde op geen enkel ogenblik een bedreiging voor de Armeense keeper.
Na 24 minuten was het echter wel raak, Forssell ontvangt een pass van Riihilathi, dribbelt mooi voorbij een Armeense verdedigen en vuurt dan van op twintig meter de bal mooi in doel.
In de 43ste minuut kregen de Finnen de kans om de score te verdubbelen, Jari Litmanen speelt tot bij Forssell die zichzelf tot in het strafschopgebied werkt, maar besluit dan naast van op een kleine tien meter.
Iets later kregen de Armeenen de kans op de gelijkmaker wanneer Petrosyan vrij mocht koppen aan de linker paal, maar zijn kans werd mooi gepakt door Niemi.

Tijdens de rust voorde Muurinen één wissel door, de Finse kapitein Litmanen werd vervangen nadat hij toch mooi Ermenko en Forssell bediende. “Het was onzeker dat Jari zou spelen en ik dacht dat het beter was hemniet over te belasten,” aldus de Finse bondscoach.
Litmanen werd vervangen door Pekka Lagerblom (Werder Bremen). Hij werd uitgespeeld op rechtse middenveld waardoor Ermenko centraal ging spelen.

In de 51ste minuut mocht Eremenko zijn vrijtrap van tegen Andorra nog eens overdoen, maar dit maal belande de bal in het zijnet.
Nog geen twee minuten later kon Kuivasto de tweede Fins goal tegen de netten koppen, maar hij zag zijn bal op aangeven van Ermenko in de handen van Armeense doelman belanden.

De beste kans van Armenië werd genoteerd in de zestigste minuut, toen Manutsharian vrij in het strafschopgebied kon uit halen. Maar doordat hij iets lang twijfelde moest hij onderdruk van enkele Finse verdedigers snel trappen en zijn schot ging onbegrijpelijk naast.

Finland kreeg dan uiteindelijk toch wat het verdiende, zijn tweede en allesbeslissende goal. Kolkka speelde de bal mooi over de Armeense verdedigers. Ermenko glipte mooi door de buitenspelval en kwam oog in oog met de Armeense doelman. De jonge spelmaker van Lecce twijfelde niet en werkte ijskoud af. Zesde goal voor de jonge Fin in tien wedstrijden waarvan vier in de laatste drie kwalificatie wedstrijden.

Vijf minuten later werd een applaus vervanging voor hem doorgevoerd, in zijn plaats kwam Kopteff in en dit maal moest Lagerblom naar het centrale middenveld. Kolkka naar rechts en Kopteff op links. Lagerblom kreeg nog een uitstekende kans in 78ste minuut nadat hij een één tweetje met Forssell tot stand bracht. Hij schakelde de doelman ui maar besloot alsnog over.
Ook Kolkka moest nog naar de zijlijn, zijn vervanger was Antti Pohja en Finland kon rustig uitvoetballen.

De twee ploegen zien elkaar terug in Tampere op negen oktober alvorens de Finnen afreizen naar Nederland op 13 oktober.

Muurinen is zeer duidelijk: “We moeten ook de volgende wedstrijd winnen indien we kans willen maken op het WK, want tegen Nederland zal het moeilijk worden om te stunten. Maar vandaag speelde we een goede wedstrijd, al hadden we zeker drie keer moeten scoren.”