Datum: 30/04/2005 20:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 31
Stadion: Olympische Stadion (Kiel)
Bergen in diep dal
Jan Martynowski
| 0 reacties
Bergen in diep dal
Foto: © SC

Germinal Beerschot heeft gedaan wat het moest doen. Het versloeg Bergen met 2-0, en is daardoor definitief gered. Carnaval op het Kiel was het echter niet, daarvoor moesten de ratten te lang bibberen. Doelpuntenmakers waren Karel Snoeckx en ouwe getrouwe Henk Vos.

Wintacq had voor zijn debuut als trainer in eerste klasse een verrassing in petto. Veteraan Schaessens mocht opdraven als onvervalste libero. Voor de rest waren er geen verrassingen in de ploegopstellingen. Dat betekent: de mannekes met Cavens eenzaam in de spits.

De thuisploeg begon nerveus aan de wedstrijd, en liet Bergen te gemakkelijk komen. Dat leidde na vijf minuten al tot een reuzenkans voor Datti. De anders zo trefzekere aanvaller mocht alleen op Luciano af, ging gemakkelijk rond de Braziliaan, en hield dan in, zodat de Kielse goalie nog net de bal over kon beroeren. Een onbegrijpelijke misser. En ook aan de overkant miste Bergen scherpte: Cvitanovic kon de bal voorzetten tot bij een volledig vrijstaande Snoeckx, die Berthelin geen kans liet. Bergen probeerde wel, maar kon de thuisploeg niet echt verontrusten. Enkel een kopbal van de bedrijvige La Placa leverde nog doelgevaar op. Een vrije trap van Schaessens kon Luciano niet verontrusten. De ratten besloten dan hun supporters ook eens iets te tonen, en legden enkele combinaties op het veld om vingers en duimen af te likken. Enkel in de zone van de waarheid ontbrak het de ploeg aan een afwerker. Eerst trapte Cavens, alleen voor de goal na een mooie combinatie,  onbegrijpelijk over, even later trapte weer hij de bal naast de kooi. Daarna probeerde Cvitanovic nog van ver, Berthelin duwde de bal naast.

De tweede helft begon zonder Cavens. De spits betaalde zijn missers cash en werd vervangen door Vos. Die haalde meteen uit, maar zijn volley was niet krachtig genoeg. Bij Bergen waren het Vervalle en La Placa die het veld moesten ruimen. Cortes en Babatunde waren hun vervangers. Na een tiental minuten kon De Wree uithalen. Billy werkte zijn mislukte schot in paniek over zijn eigen goal. Bergen kreeg daarna het initiatief cadeau, maar het ontbrak de ploeg aan de kwaliteit daar iets mee te doen. Germinal Beerschot dreigde nog wel af en toe, via de counter of via afstandsschoten van Cvitanovic en Hoefkens. Vijfentwintig minuten voor tijd kantelde de partij. Wintacq bracht Njock in. De boomlange aanvaller -2,15 meter- bracht onmiddellijk gevaar door zijn kopbalsterkte. Dat leverde enkele hete standjes op voor de kooi van Luciano, maar echt gevaar was er niet bij. Maar de wissel leidde ook tot een onvoorzien probleem: Béhi raakte geblesseerd, en Bergen moest verder met tien. Of toch niet, want even later hinkte (!) de speler het veld weer op, om even later definitief te verdwijnen. De bezoekers probeerden het dan met lange ballen, maar het was de thuisploeg die nog de betere kans kreeg: een prachtige omhaal van een sterk spelende Messoudi ging rakelings over. In de slotseconde besliste Vos uiteindelijk de wedstrijd: op assist van Messoudi draaide de Nederlander rond zijn as en stiftte hij de Bergen-doelman leep. De scheidsrechter vond het wel welletjes, en liet zelfs niet meer aftrappen.

Bergen komt zo weer op de laatste plek, Germinal Beerschot is mathematisch gered, en kan zelfs nog in de linkerkolom komen, mits wat geluk. Bergen moet nog tegen Anderlecht, Brugge en Moeskroen, en lijkt een vogel voor de kat.

Extra: Persbabbel

Jupiler Pro League

 Speeldag 31