Anderlecht verdiend naar kampioenenbal

Harald Berings
| 0 reacties
Anderlecht verdiend naar kampioenenbal
Foto: © SC

RSC Anderlecht heeft zich vanavond in Praag kunnen plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Champions League. Paars-wit haalde het verdiend met 0-2 tegen thuisploeg Slavia, en zit morgen in de derde pot bij de loting in het Franse Nyon. De doelpunten kwamen van de voet van uitblinker Serhat Akin, op aangeven van Christian Wilhelmsson, en Mbo Mpenza, dé man in vorm die de 0-2 van spitsbroeder Serhat kreeg voorgeschoteld.

Voor aanvang van de wedstrijd waren er nog een pak vraagtekens bij Anderlecht. Eerst werd aangenomen dat Pär Zetterberg zou spelen, maar kort voor de match wist Vercauteren ons te vertellen dat Mark de Man in zijn plaats zou opdraven, vanwege zijn defensievere ingesteldheid en polyvalentie. Verder nam Nenad Jestrovic verrassend tóch plaats op de bank. Hij zou echter, zoals hij gisteren al aangaf, niet spelenin Praag. Walter Baseggio nam samen met Marius Mitu plaats op de tribune.

Paars-wit startte erg zenuwachtig aan de partij. In het openingskwartier stond het op flanellen benen te voetballen, en met name Olivier Deschacht had het erg moeilijk. Ook uitvoetballen verliep moeizaam. 
Maar het moet gezegd dat de thuisploeg daar op geen enkel moment kon van profiteren. Slavia probeerde enigzins druk uit te oefenen, maar verder na een onzekere tussenkomst van landgenoot Daniël Zitka in de beginfase kwamen de Tsjechen niet.

Na die moeilijke periode ging Anderlecht vlotter draaien. Het creëerde zelfs een paar open kansen, waarvan de Turk Serhat Akin de grootste onbeheerst overknalde.
Slavia was gefrustreerd dat het op geen enkel moment aanspraak kon maken op de openingstreffer, en ging even de grenzen van de arbitrage aftasten. Na een al dan niet terechte gele kaart voor Van der Haeghe kregen ook Gedeon en Vlcek een geel karton onder de neus gedrukt. Zo eindigde een weinig boeiende eerste helft op 0-0.

Na de pauze kwam opnieuw Slavia het meest aggressief uit de kleedkamer. De Tsjechen konden echter opnieuw geen open doelkansen forceren en doelman Zitka plukte alle voorzetten gemakkelijk uit de lucht. Na een poosje kwam ook Anderlecht opzetten. Opnieuw was het Serhat die een mooie kans voorlangs schoot, maar die fout maakte hij even later ruimschoots goed: Mbo Mpenza verlengde een lange bal mooi tot bij Christian Wilhelmsson. Chippen wist de bal perfect in de loop van de Turk te spelen, en die kroonde zich tot held van de wedstrijd door beheerst af te werken.

De kansen voor Slavia bleven uit, terwijl paars-wit allesmaar beter begon te voetballen. Kort nadat Bart Goor een vrije trap vanuit een scherpe hoek op de lat schilderde, zet uitblinker Serhat spitsbroeder Mbo Mpenza op weg naar doel. De Rode Duivel liet zijn bloedvorm van de voorbije weken nogmaals blijken en werkte de bal tegen de touwen.

Thuisploeg Slavia, dat nu al vier maal moest scoren, gaf alle hoop op. Ook voor Franky Vercauteren zat het er op: hij gunde man van de match Serhat Akin een applausvervanging, en liet ook Laurent Delorge nog eens opdraven. Uiteindelijk viel hij Wilhelmsson nog voor zijn landgenoot Zetterberg, die nog twee minuten mee mocht proeven van de overwinning.

Zo won Anderlecht vanavond verdiend op het veld van Slavia Praag met 0-2, nadat het ook in de heenwedstrijd al met 2-1 de maat had genomen van de Tsjechen. Sporting zit morgen in pot 3 van de loting, en mag zich klaar maken voor enkele topaffiches. Een mogelijke loting zou wel eens Real Madrid, Chelsea en Werder Bremen. Of wat dacht u van Liverpool, Juventus en de Glasgow Rangers ? Al zal Franky Vercauteren, en met hem wellicht de voltallige technische staf, morgen hopen op Arsenal, Sporting Lissabon en FC Thun, de op papier meest haalbare poule.

==> wedstrijdstatistieken

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties