Oekraïne en Schotland pakken volle pot

Kristof Blomme

Oekraïne heeft de eerste EK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. De Oost-Europeanen klopten op eigen veld Georgië nipt met 3-2. Ook Schotland pakte de drie punten. Bij Litouwen werd knap met 1-2 gewonnen.

Bij zowel Oekraïne als Georgië was het uitkijken naar de aanvallers, respectievelijk Shevchenko en Arveladze. In het eerste halfuur van de partij waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Er kwamen enkele kansen, maar zowel Shovkovsky als Khizanishvili kwamen gevat tussen. Na een halfuur kwam de thuisploeg op voorsprong. Een voorzet van Tkachenko werd aan de tweede paal ingekopt door Shevchenko. Even later kwamen de Georgiërs alweer langszij. Arveladze trapte laag binnen.

Na de pauze kwam Voronin in de ploeg bij Oekraïne, maar het waren de bezoekers die op het uur verrassend op voorsprong kwamen. Demetradze scoorde van dichtbij. Vijf minuten later bracht Rotan de bordjes alweer in evenwicht na een goede voorzet van Tymoschuk. Tien minuten voor het einde besliste Rusol de partij na een hoekschop van Rotan. Na drie wedstrijden telt Georgië drie punten. Voor Oekraïne was het pas de eerste wedstrijd in deze kwalificatiecampagne.

Schotland behaalde een knappe 1-2 overwinning bij Litouwen. Meteen na de rust opende Dailly de score voor de Schotten na een corner van Naysmith. Op het uur verdubbelden de bezoekers de score. Kenny Miller controleerde op de borst en poeierde het leer tegen de touwen. Vijf minuten voor het einde bracht Litouwen de spanning even terug. Een hoekschop werd teruggekopt door Zvirgzdauskas en daar stond de pas ingevallen Miceika, die beheerst scoorde. Daar bleef het echter bij, waardoor de Schotten de leiding nemen in de groep met 6/6. Litouwen, dat op de vorige speeldag een punt wegkaapte bij Italië, telt één punt na twee matchen.

Vanavond staat in deze groep met Frankrijk - Italië nog een heruitgave van de WK-finale op het programma.