Interview Het vertrouwen van en in 'Jurgen Cavens'

Van den Bossche Phil
| 0 reacties
Het vertrouwen van en in 'Jurgen Cavens'
Foto: © SC

Jurgen Cavens is aan zijn derde seizoen bij Germinal Beerschot bezig. De eerste twee seizoenen werden enigszins verstoord door enkele lastige blessures. Toch waren de doelpunten van de Antwerpenaar vaak erg bepalend en zette hij het kiel meer dan eens in vuur en vlam. Dit seizoen was Cavens nog topscorer in de voorbereiding van de Mannekes en kon hij het seizoen blessurevrij aanvatten. Hij verscheen vier keer aan de aftrap, maar kon tot op heden geen enkele goal achter zijn naam zetten. Voetbalkrant ging even polsen hoe het zit met het vertrouwen van de spits.
HET ZELFVERTROUWEN
 
VK: Hoe gaat het, Jurgen?
 
Cavens: “Dat valt onder de omstandigheden eigenlijk nog heel goed mee.”
 
VK: De omstandigheden zijn dat je dit seizoen nog niet aan scoren toekwam. De laatste wedstrijd op Lokeren slaag je er niet in om twee grote kansen te verzilveren.
 
Cavens: “In de eerste helft was er de bewuste kopbalfase. De bedoeling was om die bal in de verste hoek over Milojevic te laten vallen. Op zich was dat wel een goede poging, vind ik zelf.”
 
“De tweede kans die ik mis, vijf minuten voor affluiten, lag wel anders. Ik dribbel twee spelers, wat niet mijn specialiteit is, en kom zo alleen voor de keeper. Ik probeerde de bal in de verste hoek te plaatsen, maar zonder succes. Ik heb de beelden verscheidene keren teruggezien ondertussen. En ik denk dat ik de bal gewoon niet goed raak, waardoor de bal naast vloog. Op de beelden zie je ook dat de doelman slecht uitkomt, dus als de bal tussen de palen was geweest, was het altijd doelpunt.”
 
VK: Kruipt dat in je hoofd?
 
Cavens: “Tja, dat zijn toch twee kansen die ik in principe kan en moet afmaken. We zijn nu negen speeldagen ver en ik zit nog steeds zonder doelpunt, terwijl ik toch al zes à zeven mooie kansen heb gekregen om een goaltje mee te pikken. Als er daar vier of vijf van binnengaan, is er helemaal geen probleem.”
 
VK: Schuilt er dan een zekere faalangst in je?
 
Cavens: “Dat wordt gezegd over mij. “Jurgen twijfelt te veel”. Uiteindelijk zet ik op Lokeren een heel mooie actie op, waardoor ik voor mezelf een scoorkans creëer, terwijl ik dat enkele weken geleden misschien nog niet had gekund. Ik voel me echt wel beter in mijn vel. Het gaat steeds beter met mij. Maar ja, het liefst van al wil ik dat de ballen tegen de netten vliegen, dat is logisch. Ik blijf eraan werken en hoop dat het tij ooit wel eens keert.”
 
VK: Mis je dat tikkeltje geluk dat je vorig seizoen wel had?
 
Cavens: “Vorig jaar, thuis tegen Anderlecht, schoot ik ook op doel. Dat schot zou zeker twintig meter naast gaan, maar die bal wijkt nog af en valt binnen. Toen had ik dat geluk wel. En dan kreeg ik in die match nog een tweede kans die ik wel mooi afmaak. Meestal is het zo dat, wanneer het geluk mij goedgezind is, dat meestal wel voor lange tijd is. Dat geeft gewoon veel vertrouwen.”
 
VK: Valt het je zwaar dat je als aanvaller ook moet scoren, terwijl voor een verdediger een goede match spelen genoeg is?
 
Cavens: “Nee. Iedereen heeft zijn taak in de groep. En mijn taak is ook veel meer dan alleen maar doelpunten maken. Tactisch en defensief speelde ik zaterdag wel een goede match. Ik stond elke keer op de goede plaats. En dat is ook belangrijk om de rust te bewaren achterin. Daardoor kwamen we vaak veel minder onder druk te staan. Maar ja, als spits word je vooral beoordeeld op je doelpunten en dat ontbreekt nog. Maar ik voel dat mijn tijd snel zal komen.”
 
HET VERTROUWEN VAN DE COACH
 
VK: Zijn doelpunten op termijn bepalend voor een basisplaats, denk je?
 
Cavens: “Dat weet ik niet. De laatste twee wedstrijden stond ik toch in de basis. Tegen Moeskroen geef ik twee assists, maar jammer genoeg kon ik toen geen doelpuntje meepikken. Op Lokeren miste ik twee kansen, maar de trainer liet me toch staan. Dat wil toch zeggen dat hij mijn aanwezigheid toch bepalend vond, denk ik. Maar ik besef ook dat, wanneer de coach vertrouwen in mij toont, het aan mij is om te bewijzen dat dat vertrouwen terecht is. En dat kan alleen met doelpunten.”
 
VK: In hoeverre heb je baat bij de richtlijnen van een coach?
 
Cavens: “Richtlijnen zijn altijd belangrijk, voor heel het team trouwens. Marc Brys is daar constant mee bezig. Op de dag voor de wedstrijd krijgen we altijd een bespreking waarbij iedere speler zijn taken krijgt. Daar heb ik altijd zeer veel aan.”
 
 
VK: Communiceer je met je trainer tijdens de wedstrijd?
 
Cavens: “Hij geeft me regelmatig signalen. En hij doet dat altijd op een positieve manier, ook wanneer het slecht is. Dat is trouwens ook zo bij de nabesprekingen. Hij vond dat ik bij mijn kopbalkans de juiste keuze had gemaakt om de bal te proberen lobben. “
 
HET VERTROUWEN VAN DE TEAMGENOTEN
 
VK: Vertrouwen je ploegmaats nog voor 100% in Jurgen Cavens?
 
Cavens: “Ja, zeer zeker. En dat is voor mij heel belangrijk, want dat is de basis van alles. Op training plagen ze me er ook constant mee. Het feit dat ze dat doen, wil zeggen dat ze nog vertrouwen hebben in mij. Dat plagen is wel niet altijd even plezant (lacht). Als ze daarentegen niks meer zouden zeggen, zou er iets aan de hand zijn, maar dat is niet het geval. Op training gaan de ballen er ook supergemakkelijk in. Vandaag trainden we nog specifiek op ‘afwerking’ en schiet ik van alle spelers de meeste ballen binnen. Ze weten dus allemaal nog wel wat ik kan.”
 
 
VK: Voelde je afgelopen zaterdag de ogen van je teamgenoten in je rug, toen je alleen op doel afging?
 
Cavens: “Tijdens zo’n actie heb je niet de tijd om na te denken. Maar achteraf voel je dat heel hard. Iedereen wist dat ik net de kans op de overwinning had laten liggen. Je voelt je op zo’n moment echt belabberd, maar achteraf kreeg ik van iedereen een schouderklopje. Ik zag gisteren op televisie ook vele topspitsen kansen missen en die blijven dan vaak moederloos alleen achter met hun wrang gevoel. Dan ben ik toch blij dat ik bij Germinal Beerschot speel.”
 
VK: Op Lokeren zat François Sterchele in de tribune. Zoek je hem dan op met je ogen?
 
Cavens: “Ja, toch wel soms. We hadden ook vooraf afgesproken dat, als ik zou scoren, we samen iets speciaals gingen doen, maar dat is spijtig genoeg niet kunnen doorgaan. François is echt een fantastische gast. Het klikt echt super tussen ons. We schieten enorm goed met elkaar op, ook naast het veld. Hij speelt zonder complexen, terwijl ik misschien iets meer nadenk. Dat maakt ons erg complementair. We zijn haast een getrouwd koppel wat dat betreft (lacht).”
 
HET VERTROUWEN VAN DE SUPPORTERS
 
VK: Wanneer je op Lokeren alleen voor doel kwam, speelde je naar de kop van Germinal Beerschot  Heb je nog veel krediet bij de supporters?
 
Cavens: “Enerzijds besef ik dat er kritiek is bij de supporters. Aan de andere kant waren er toch nog veel supporters die na de match mijn naam scandeerden. Er is dus nog altijd veel steun. Ik wil die supporters dan ook heel graag iets teruggeven voor dat vertrouwen. Ik heb die steun echt nodig. Ze verwachten veel van mij en ik ben van plan om hen zo snel mogelijk te geven wat ze van mij verlangen: goals.”
 
VK: Eind juni ben je einde contract. Zijn er al besprekingen aan de gang?
 
Cavens: “Nee, nog helemaal niet. Ik moet eerst tonen op het veld wat ik waard ben en dan zullen we wel zien. Maar elke vezel in mijn lijf wil bij deze club blijven, dus ik ga er alles aan doen om mezelf opnieuw te bewijzen.”
 
VK: Bedankt voor het interview! [TH]
 
 
 
 
 
        
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties