Analyse Pak verrassingen in Russische beker

Luc Goderis
Pak verrassingen in Russische beker

Eind vorige maand sleepte Lokomotiv Moskou de Russische beker 2006/2007 in de wacht, maar op dat ogenblik was - wegens de gigantische deelnemerslijst - ook al de editie 2007/2008 aan de gang.  Gisteren mochten tijdens de 16de finales ook de Russische eersteklassers opdraven, maar voor vier onder hen eindigde het avontuur al na één wedstrijd.

Lokomotiv Moskou zal in alle geval zichzelf niet opvolgen als bekerwinnaar.  In de Oeral beet het bijna twee uur lang de tanden stuk op tweedeklasser Ekaterinburg.  Na de reglementaire speeltijd stond het nog steeds 0-0 en ook tijdens de verlengingen konden de Moskovieten geen afstand nemen.  Net toen iedereen aan strafschoppen dacht knikkerde Radkovic de topploeg uit de hoofdstad uit het tornooi.

Vice kampioen Spartak ligt ook al uit het tornooi.  Op bezoek bij Terek Grozny bleef het steken op 1-1.  Spartak kwam kort na de pauze wel via Dmitri Torbinski op voorsprong, maar tien minuten voor affluiten bezorgde Kulik de thuisploeg de gelijkmaker.  Tijdens de verlengingen werd niet meer gescoord en Terek trok na een 4-3 gewonnen strafschoppenreeks uiteindelijk aan het langste eind.  De Tsjetsjenen mogen het in de volgende ronde opnemen tegen Amkar Perm.

Amkar maakte in Volgograd korte metten met tweedeklasser Rotor.  Halfweg de eerste helft bracht Martin Kushev zijn team op voorsprong.  Nadat Veretennikov eerst nog de gelijkmaker lukte duwde Amkar door en won het vlot met 1-4.  Kushev scoorde nog voor de rust een tweede keer, en na de pauze dikten Dmitri Belorukov en Sergey Volkov de score aan.

Kriliya Sovetov doet het dit seizoen verbazend goed in de Russische Premier League, maar op het veld van tweedeklasser Kamaz Chelni verging het het team uit Samara heel wat minder.  Zavaliy besliste op slag van rust, met de enige treffer van de partij, de wedstrijd.  Als beloning krijgt Kamaz tijdens de achtste finales een uitwedstrijd bij FK Moskou, dat zich maar nipt kwalificeerde voor de volgende ronde.

FK Moskou ontsnapte in Novotroitsk aan een blammage en trok pas tijdens de strafschoppen het laken naar zich toe.  Nosta Novotroitsk had, na de 1-0 van Kuznetsov op het halfuur, lange tijd uitzicht op een stunt, maar nadat Puchkov kort na de herneming tegen rood aanliep werd het voor de thuisploeg pompen of verzuipen.  Het duurde tot een kwartier voor tijd vooraleer de Moskovieten de scheve situatie rechttrokken.  Stanislav Ivanov bezorgde zijn team immers verlengingen.  Nosta vocht voor wat ze waard waren, maar moest pas tijdens de strafschoppen de duimen leggen (2-4).

Eersteklasser Tom Tomsk had ook al strafschoppen nodig tegen Salyut Energia Belgorod.  Na 120 minuten stond het nog steeds net zoals het begonnen was, maar Tom toonde zich met 2-3 het beste vanop elf meter.

Dinamo Moskou en Zenit St. Petersburg kenden minder moeite om een plaatsje bij de laatste zestien af te dwingen.  Dinamo won vlot met 0-3 bij Avangard Kursk, al vielen alle doelpunten pas nadat thuisspeler Bukievskiy vervroegd moest gaan douchen.  Zenit veegde in Bryansk het plaatselijke Dinamo met 1-4 van tafel.  Aan de pauze stond het er al 0-3.

Luch Energia bezorgde haar supporters een onaangename verrassing door bij tweedeklasser Metallurg Krasnoyarsk verbazend met 1-0 kopje onder te gaan.  Zelfs nadat Metallurg met z'n tienen verder moest kon het team van Nenad Stojanovic geen vuist maken.

Ex-Bruggeling Nastja Ceh mag zich dan wel weer opmaken voor de volgende ronde van de Russische beker.  Bij Torpedo Moskou ging zijn team Khimki FC met 1-2 winnen.  Ceh werd na 70 minuten vervangen.

Alle andere uitslagen vindt u in de rechterkolom.