Nederland één zege verwijderd van EK

Steurbaut Kersten

Nederland is in groep G nog maar één zege verwijderd van de kwalificatie voor Euro 2008. In eigen huis won het met 2-0 van Slovenië terwijl Bulgarije een steek liet vallen in Albanië. Roemnië is na winst in Luxemburg zeker van haar deelname aan het EK.

Oranje begon dominant aan de wedstrijd en zag dat al snel beloond in een doelpunt via Wesley Sneijder. De middenvelder verdubbelde bijna de score, maar zag zijn schot uiteenspatten op het doelhout. Halverwege de eerste helft kwam ook Slovenië eens dreigen, maar Maarten Stekelenburg bewees op een poging van Branko Ilic dat hij een goede vervanger is van Edwin Van der Sar.

Na de rust drukte Nederland weer door en opnieuw was het bijna prijs. Het schot van Klaas-Jan Huntelaar werd echter afgeblokt door Mitja Morec. Twee minuten voor tijd pikte Huntelaar dan toch zijn doelpuntje mee op aangeven van Clarence Seedorf. Minder goed nieuws was er voor Arjen Robben en Robin Van Persie. Beide spelers vielen geblesseerd uit.

Deze zege brengt Oranje een stap dichter bij het EK, maar ook het gelijkspel van Bulgarije in Albanië geeft een extra steuntje in de rug. Dimitar Berbatov maakte in de slotfase een eigen doelpunt van Radostin Kishishev ongedaan, maar verder kwamen de Bulgaren niet meer. Door het Bulgaarse puntenverlies heeft Nederland genoeg aan één overwinning tegen Luxemburg of Wit-Rusland.

Roemenië verzekerde zich in Luxemburg al van het EK. Florentin Petre en Ciprian Marica zorgden voor de 0-2 overwinning. Met nog twee wedstrijden te gaan telt Roemenië zeven punten voorsprong op Bulgarije.