Luca Toni knalt Schotse droom aan diggelen

Harald Berings
| 0 reacties
Luca Toni knalt Schotse droom aan diggelen
Foto: © SC

Italië en Frankrijk, WK-finalisten in Duitsland, leken lang onderling te moeten gaan uitmaken wie naar het Europees Kampioenschap 2008 mocht en wie een grote teleurstelling zou moeten verwerken. Het onverwachte verlies van Schotland in Georgië opende echter perspectieven voor beide tenoren van het Europese voetbal. Italië had vanavond in Hampden Park het lot van zowel zichzelf als Frankrijk in handen.

Glasgow was massaal uitgerukt om Schotland naar het EK te schreeuwen. De bezoekers, onder leiding van Roberto Donadoni, grepen de Schotten echter meteen naar de keel. Na amper 72 seconden verlengde Luca Toni aan de eerste paal een lage voorzet van Di Natale in doel. Doelman Craig Gordon en de 65.000 in Hampden Park werden er even stil van en de sfeer werd niet beter op wanneer de wereldkampioen bleef aanvallen. Camoranesi en Toni slaagden er echter niet in Italië verder te laten uitlopen.

De Schotten vochten dapper, maar moesten duidelijk hun meerdere erkennen in de superieure Azzurri. Even voor de rust moest Andrea Pirlo een kopbal van David Weir van de doellijn halen, maar daar bleef het ook bij. Twintig minuten na de pauze kreeg de thuisploeg echter hulp van de lijnrechter, die Barry Ferguson vanuit buitenspelpositie de gelijkmaker liet binnentikken nadat Buffon een schot van McCulloch had gekeerd. Het werd even bibberen voor Italië, dat Jamie McFadden de ene mogelijkheid na de andere onbenut zag laten.

De Squadra Azzurra won uiteindelijk verdiend in Glasgow, al mocht het ook niet klagen over de spelleiding. In blessuretijd kegelde Giorgio Chiellini zijn Schotse tegenstander Alan Hutton omver. Scheidsrechter Mejuto Gonzalez zag de fase echter omgekeerd in en gunde Italië een vrije trap. Pirlo zette zich achter de bal en schilderde de bal op het hoofd van Christian Panucci. De oudgediende diende zijn vaderland opnieuw en kopte Italië naar het EK.

Het was niet de eerste twijfelachtige beslissing van Gonzalez: niet alleen mocht Ferguson wél scoren vanuit buitenspel, een geldig doelpunt van Di Natale werd ten onrechte afgekeurd voor vermeend offside. Gianluca Zambrotta ontsnapte dan weer aan een strafschop toen hij in de eigen zestien meter het leer met de hand beroerde. Beide teams ondervonden zo voordeel en nadeel aan het arbitrale trio, al zullen vooral de Schotten vannacht nachtmerries beleven aan het bezoek van Mejuto Gonzalez en de zijnen. Zij zien hun EK-droom erg pijnlijk doorprikt. 

Waar de Schotten voor het duel van 17 oktober, precies één maand geleden, in Georgië nog favoriet leken voor de groepswinst, is het verdict nu hard: met 24 punten eindigt Schotland derde in de groep. Frankrijk (25) en Italië (26) mogen op 21 november uitmaken wie de groepswinst pakt. Les Bleus staan voor een zware verplaatsing naar Oekraïne, de Azzurri ontvangen thuis de Faroër.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties