Open brief aan Patrick Janssens

Luc Goderis
| 0 reacties
Open brief aan Patrick Janssens
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

OPEN BRIEF AAN PATRICK JANSSENS

Supportersfederatie Profclubs geeft Antwerpse burgemeester rode kaart
 
Beperking aantal bezoekende supporters in het Kiel is een miskleun
 
 
Gisteren werd ons door de politie van Antwerpen bevestigd: Burgemeester Janssens laat vanaf nu nog slechts 400 bezoekende supporters met maximaal 10 bussen toe in het Kiel. Er zouden naar verluidt te veel risicomomenten zijn als de bezoekers in een drukke woonwijk hun bussen moeten verlaten.
 
Heel wat clubs komen graag naar het Kiel omwille van de bijzondere sfeer tussen beide supportersgroepen. Daar wordt nog écht tegen elkaar op gezongen. Nogal wat clubs gaan op verplaatsing met veel meer supporters dan de 400 van Janssens. De opgelegde beperkingen brengen dan ook heel wat problemen met zich mee.
 
Ze schieten niet enkel hun doel voorbij, maar scheppen ook ernstige veiligheidsproblemen. De voetbalwet legt ons een verplichte supportersscheiding op. Deze maatregel zal onvermijdelijk tot gevolg hebben dat supporters zich tickets aanschaffen. SfP werkt sinds jaren, met succes, intensief rond racismepreventie in de voetbalwereld. Ook Germinal Beerschot doet in dit opzicht ernstige inspanningen. Met één pennenstreek wordt dit weggeveegd. Alle clichés worden met één ondoordachte maatregel weer aangescherpt.
 
Ook organisatorisch schept deze maatregel heel wat moeilijkheden. De georganiseerde supporter verenigt zich in supportersclubs. Elke club organiseert zijn verplaatsing per bus op de manier die het voor hem mogelijk maakt om veilig en aangenaam naar de voetbal te gaan. De beperking van het aantal bussen verplicht organisatoren om mensen mee te nemen die zij niet kennen, die geen lid zijn van hun club, wat het veiligheidsrisico danig vergroot.
 
Het aangehaalde buurtprobleem lijkt ons een drogreden. Navraag bij onze leden leert dat er geen aanleiding is voor deze maatregel. Af en toe wordt men al eens geprovoceerd door opgeschoten pubers, maar dat heb je bij zowat elk stadion. Incidenten zijn ons niet bekend. Maar mocht er al een veiligheidsprobleem zijn in de buurt, dan dient er gepraat te worden met de bewoners, moet een stadsbestuur het probleem bij de kern aanpakken. Het is een illusie te denken dat minder bezoekers zouden leiden tot minder problemen in de buurt. Tenzij andere overwegingen zouden meespelen in het nemen van deze beslissing, vragen wij het stadsbestuur van Antwerpen om deze maatregel in te trekken en in dialoog te gaan met de verschillende betrokkenen.
Supporterfederatie Profclubs
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties