Speeldag: Speeldag 30
Stadion: Stayen
Sint-Truiden opnieuw te zwak
T. Coremans

Westerlo heeft het tikkeltje hoop dat STVV nog restte de kop ingedrukt. Het won met 0-2 op Staaien. De thuisploeg bakte er niets van en gingen verdiend ten onder. Een verblijf van Sint-Truiden in tweede klasse lijkt onafwendbaar.

Sint-Truiden stond zaterdagavond voor de belangrijke opdracht de drie punten thuis te houden. Er resten de Kanaries nog twee thuismatchen, vanavond tegen Westerlo en binnen drie weken tegen rechtstreeks degradatieconcurrent Bergen. Men moest in Zuid-Limburg de punten thuis houden indien men een verlengd verblijf in eerste klasse wou verzekeren. Westerlo, waarschijnlijk opnieuw eindigend op een respectabele positie in het klassement, werd alvast geen makkelijke noot om kraken. Jan Ceulemans moest Nabil Dirar missen wegens een schorsing terwijl de thuisploeg geen beroep kon doen op Dreesen en Hendrikx.

Een makke openingsfase zorgde voor geen enkele noemenswaardige actie. Beide ploegen leken hun wil te willen doorzetten, maar slaagden daar niet in. Het was wachten op een miraculeuze ingeving die deze wedstrijd deed kantelen. De thuisploeg voetbalde alsof het behoud al verzekerd was. Westerlo domineerde, maar bracht aanvallend bitter weinig. Even na het half uur kregen we een eerste wapenfeit. Pieter Collen haalde verwoestend uit richting doelman De Winter, maar zag zijn schot afwijken in hoekschop. Net voor de pauze claimde de thuisploeg een strafschop na duidelijk handspel in de Westelse zestien. Vervecken liet begaan. Een zwakke eerste helft eindigde terecht op een moedeloze 0-0 tussenstand.

Wat een koffiepauze niet kon doen. Na amper twee minuten in het tweede bedrijf kwamen de bezoekers op voorsprong. Sarki legde de bal gemeten voor doel richting Oditta, die simpelweg binnentikte, 0-1. Was dit doelpunt de aanleiding tot het openbreken van deze wedstrijd? Niet meteen, maar het stond wel garant voor aanvallender voetbal van de thuisploeg. STVV trachtte tegen te prikken, maar kon Yves De Winter niet verschalken. Vooreerst werd een open doelkans de nek omgewrongen door de thuisploeg. Luttele seconden later draaide Buvens de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Lang hield de druk niet aan. Westerlo kreeg de Limburgers onder controle en loerde op de counter. Een tweede tegentreffer zou het gewonde dier helemaal uit balans slaan. Het bleef bij dreigen. Beide teams maakten in de verste verte aanspraak op een volgende treffer. Onbegrijpelijk balverlies en inspiratieloos voetbal begeleidden STVV richting tweede klasse. Enkele minuten voor tijd bezegelde Dekelver het Truiense lot. Hij werkte het leer achter doelman Mignolet, 0-2.

Sint-Truiden voetbalde zwak tot zeer zwak. Een verblijf in onze Belgische tweede klasse wordt allicht de beste zaak voor de Truienaars. De bezoekers uit Westerlo moesten niet eens diep gaan om de buit mee naar huis te slepen. Westerlo eindigt ook dit seizoen opnieuw op een zeer respectabele plaats in het klassement. Jan Ceulemans en Westerlo, een nooit eindigend verhaal. (AN)