Koning praat met Blatter over WK in Benelux

Koning praat met Blatter over WK in Benelux
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het is België menens om het WK van 2018 of 2022 te organiseren. Zelfs de Koning werd ingeschakeld om de FIFA te overtuigen.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter was maandag te gast in ons land. De Zwitser ging op bezoek bij premier Herman Van Rompuy en Koning Albert II. Hij verkeerde in het gezelschap van Michel D'Hooghe, de Nederlandse en Belgische bondsvoorzitters en een aantal mensen achter de WK-kandidatuur, waaronder Alain Courtois.

Blatter sprak met de premier en de Koning vooral over de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor de WK's van 2018 en 2022. De FIFA-voorzitter greep de gelegenheid meteen aan om de 6+5-regel ter sprake te brengen. De FIFA wil met die regel het aantal buitenlanders per team beperken, maar wacht nog op het akkoord van de Europese Unie, dat een uitzondering op het vrij verkeer aan personen zou moeten toestaan. België kan daarin een grote rol spelen, want ons land is in de tweede helft voorzitter van de Europese Unie. Mooi meegenomen, want net op dat moment worden ook de WK's van 2018 en 2022 toegewezen.

Blatters bezoek aan Koning Albert II was trouwens geen toeval. De Zwitser is naar verluidt graag te gast bij koningshuizen. De Nederlandse Bond kondigde dan ook aan een gelijkaardige ontmoeting met de Nederlandse Koningin Beatrix te willen organiseren.

Blatter toonde zich achteraf bijzonder tevreden. De FIFA-voorzitter bevestigde bovendien voor het eerst dat de Belgisch-Nederlandse kandidatuur wel degelijk aanvaard wordt door de Wereldvoetbalbond. Eerder was daar twijfel over, omdat Blatter zelf verscheidene keren had laten blijken na het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea geen zin te hebben in een nieuwe duo-organisatie.
"Maar dat was anders", legt de FIFA-preses nu uit. "In 2002 waren er niet alleen twee verschillende landen, maar ook twee afzonderlijke organiserende comités, twee nationale munten en twee verschillende talen." Een probleem dat zich in het eengemaakte Europa niet stelt. "Dit is niet te vergelijken... België en Nederland zijn dan wel twee landen, maar er is slechts één organiserend comité. Deze kandidatuur kan dan ook perfect aanvaard worden door het Uitvoerend Comité."

Blatter prees ook de moed van beide landen om het op te nemen tegen grote landen als Engeland, Rusland, Spanje en Portugal. Een prognose wilde de FIFA-voorzitter echter niet maken. De uiteindelijke beslissing over de organisatie van de WK's van 2018 en 2022 valt in december 2010.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties