Speeldag: Speeldag 16
Stadion: Kehrweg Stadion
Eupen laat degradatieplaatsen achter zich dankzij late zege
Bram Coenen

Eupen laat voor het eerst dit seizoen de degradatieplaatsen achter zich. De Oostkantonners klopten in het eigen Am Kehrweg-stadion Kortrijk dankzij twee late goals van Abder Jadid en klimmen zo naar een veilige dertiende plaats.

Eupen mocht na een weekje rust omwille van de wateroverlast opnieuw de wei in tegen Kortrijk. Coach Albert Cartier bracht twee wijzigingen aan in zijn basiself ten opzichte van de gewonnen wedstrijd op Standard. Zo kwam Fazli Kocabas in de ploeg voor Daniel Panizzolo en mocht Freddy Mombongo voorin post vatten in plaats van Marko Obradovic. Bezoekend coach Hein Vanhaezebrouck bracht één wijziging aan, Mustapha Oussalah was er niet bij, Loris Reina kwam hem vervangen.

Dolle twee minuten

Beide ploegen begonnen afwachtend aan de wedstrijd. Kortrijk had wel duidelijk het meeste balbezit in die openingsfase, maar toch was de eerste dreiging van de thuisploeg. Danijel Milicevic krulde de bal echter net naast de paal. Op het kwartier wist Kortrijk de score te openen. Olivier Werner kon een kopbal van Giuseppe Rossini eerst nog in corner verwerken, maar op de poging van Karim Belhocine had de goalie geen verhaal: 0-1. Nog geen twee minuten later hingen de bordjes echter alweer in evenwicht. Linksachter Alessandro Iandoli bracht de bal goed voor doel en de volledig vrijstaande Mombongo had maar binnen te duwen.

Rood Mboyo

Eupen rook zijn kans na de snelle gelijkmaker, maar Damien Lahaye stond uitstekend te keepen op een knappe vrije trap van Matthias Lepiller. Ook Abder Jadid was er dichtbij, maar ook hij stuitte op Lahaye. Iets na het halfuur kreeg Kortrijk nog een nieuwe opdoffer te verwerken wanneer Ilombé Mboyo te hard doorging op Kevin Vandenbergh. Scheidrechter Tim Pots aarzelde niet en stuurde de middenvelder weg met rood. Kortrijk was van slag, maar wist toch de rust te bereiken met een gelijke stand op het bord.

De thuisploeg ging na de rust nadrukkelijk op zoek naar de tweede treffer, maar vond aanvankelijk maar moeilijk een opening in de Kortrijk-defensie. Milicevic probeerde het wel eens met een goede individuele actie, maar zijn schot ging net naast de verste paal.

Uitstekende Lahaye

Pas rond het uur wist Eupen de bezoekers volledig weg te drukken. Lahaye stond echter sterk te keepen en ranselde dit keer een poging van Ibrahima Camara uit zijn kooi. Ook een vrije trap van Lepiller wist hij nog ternauwernood uit zijn doel te ranselen. Kortrijk kraakte, maar kon op de counter toch ook nog eens tegenprikken. Rossini stuitte echter op Werner. Even later kwam de thuisploeg zelfs opnieuw goed weg wanneer Mohamed Messoudi één-tegen-één Werner niet kon verschalken.

Jadid op penalty

Ook Iandoli en de ingevallen Enes Saglik stuitten nadien nog op Lahaye, maar vier minuten voor affluiten was het dan toch raak voor de thuisploeg. Brecht Capon beging dom hands in het strafschopgebied en mocht met een tweede gele kaart gaan douchen. Jadid twijfelde niet vanop de stip en bracht de thuissupporters in extase. In blessuretijd zette diezelfde Jadid op assist van Vandenbergh zelfs nog de kers op de taart met een droge knal in het dak van het doel.

Eupen klimt zo voor het eerst dit seizoen naar een veilige dertiende plek en laat zo de degradatieplaatsen achter zich. Voor Kortrijk houdt de malaise buitenshuis voorlopig onverminderd aan.