Speeldag: Speeldag 16
Stadion: Jules Ottenstadion
AA Gent en Westerlo verdelen 8 doelpunten
Steurbaut Kersten

AA Gent heeft met de punten gemorst. In eigen huis gaven de Buffalo’s een zekere zege tegen Westerlo uit handen. Acht doelpunten werden netjes verdeeld over beide ploegen.

Wat een knotsgekke wedstrijd kregen de supporters in het Ottenstadion vanavond voorgeschoteld. Op cruise control leek AA Gent op weg naar zijn makkelijkste overwinning van het seizoen, maar daarna maakten de Buffalo’s het zich onnodig moeilijk tegen een Westerlo dat voor de rust zeker niet toonde dat het een mondje zou meepraten. Het puntje voor Westerlo was uiteindelijk niet onverdiend.

Na vier minuten keken de troepen van Jan Ceulemans immers al tegen een achterstand aan. Tim Smolders rondde een collectieve aanval enig mooi af. Met een geplaatste lobbal gaf hij Yves De Winter het nakijken. Gingen de kopjes bij Westerlo dan al naar beneden? Feit is dat de jongens uit de Kempen bijzonder zwak acteerden en voor rust niet voor de minste dreiging zorgde.

AA Gent controleerde met de geruststellende gedachte dat het bij iedere tempoversnelling iets te rap ging voor de tegenstander. De Winter behoedde Westerlo met reddingen op pogingen van Shlomi Arbeitman en Stijn De Smet eerst nog van een grotere achterstand, maar daarna ging de 25-jarige doelman als een miniem in de fout.

De Winter kwam veel te ver uit zijn doel. Yassine El Ghanassy omspeelde hem alsof hij in het park met zijn voetbalvriendjes aan het dollen was en schilderde dan de 2-0 op het hoofd van Arbeitman. Bijna liet De Winter zich een tweede keer in de luren leggen, maar De Smet weigerde het geschenk aan te nemen. Lang moest hij echter niet wachten om zijn doelpuntje mee te pikken. Twee minuten na de rust krulde hij het leer vanop ruim twintig meter in de kruising. Deze keer ging De Winter vrijuit.

De klus leek geklaard. Drie doelpunten extra. Geen kat die er nog geld op durfde te verwedden dat AA Gent het nog moeilijk zou krijgen. En toch liep het nog mis. De thuisploeg begon nonchalant te voetballen en in tien minuten tijd stonden de bordjes terug gelijk.

Paulo Henrique mocht eerst volledig vrij het doelpunt van de hoop binnenknikken en gleed daarna als een gladde paling door de Gentse defensie om de 3-2 voorbij Jorgacevic in doel te duwen. En nog schoot AA Gent niet wakker. Op een vrije trap van Oleksandr Iakovenko kopte Smolders het leer ongelukkig in eigen doel.

De Westelse mokerslag mepte AA Gent even van de kaart. Het vlotte combinatievoetbal ruimde plaats voor een festival aan slechte passes. Een lucky goal van Ibrahima Conte leek de drie punten toch nog in Gent te houden, maar Westerlo realiseerde toch nog de ‘onmogelijke’ terugkeer. De ingevallen Daniel Chavez kopte in de toegevoegde tijd de 4-4 tegen de touwen. Een minuut eerder liet Conte de 5-3 nog liggen en in de toegevoegde tijd claimde Westerlo nog tevergeefs een strafschap voor een mogelijke 5-4.