Cavens: "Mentaal was het goed voor spitsen op het Kiel"

Steurbaut Kersten
| 13 reacties
Cavens: "Mentaal was het goed voor spitsen op het Kiel"
Foto: © SC

21 januari 1999. Op die dag werd de fusie tussen Beerschot en Germinal Ekeren beklonken. Het moest het begin worden van de uitbouw naar een topclub. Elf jaar later zijn er echter al meer dieptepunten geweest dan hoogtepunten. Vandaag: seizoen drie.

Germinal Beerschot kende een uitstekende start met een spetterende zege tegen La Louvière (8-2), maar toch slaagde de Antwerpse club er niet in om de stap voorwaarts te zetten. Door maar liefst zestien gelijke spelen eindigde Germinal Beerschot op de negende stek.

Toch waren er enkele positieve punten. Er werd tweemaal gewonnen in de derby en Marc Degryse kreeg een mooi afscheid van het Kiel. Een andere openbaring was Paul Kpaka. De spits uit Sierra Leone maakte in zijn eerste seizoen voor Germinal Beerschot 25 doelpunten, vijf minder dan topschutter Wesley Sonck van Racing Genk.

De transferpolitiek van Germinal Beerschot mag dan vaak gehekeld worden. Af en toe was het ook een schot in de roos.  Jurgen Cavens was ook één van de spitsen die het mooie weer maakte bij Germinal Beerschot. Aan zijn zijde kroonden Tosin Dosunmu en François Sterchele zich op het Kiel zelfs tot topschutter van de Belgische competitie.

“Veel heeft te maken met het systeem waarin je speelt”, zegt Cavens aan Voetbalkrant.com. “We speelden altijd met twee spitsen die op elkaar waren afgestemd. Met twee in de spits loopt het sowieso toch iets makkelijker. Dan loopt het sowieso al beter. Dit jaar is Germinal Beerschot te afhankelijk van iemand als Negrao.”

Dat Germinal Beerschot regelmatig een scorende aanvaller in huis had, is volgens Cavens geen toeval. “In een systeem met twee kan de ene van de andere profiteren. En misschien speelde het bij de spelers mentaal ook wel een rol dat veel spitsen bij Germinal Beerschot al geslaagd waren.

Cavens speelde al met veel verschillende spitsen. “Maar de beste voor mij blijft nog altijd Sterchele (foto). Hij was een aparte speler, maar haalde het meeste eruit. Zijn geheim was dat hij zich nergens iets van aantrok en dan gaat het wat vlotter voor een spits.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties