Speeldag: Speeldag 25
Stadion: Het Kuipje
OH Leuven duwt Westerlo richting play-off III
Fabian Morren

Westerlo wacht nog een lange degradatiestrijd. De Kempense club ging thuis in het levensbelanrijke degradatieduel met 1-3 onderuit tegen Oud-Heverlee Leuven, dat vrijwel zeker is van het behoud.

Fabian Morren in Westerlo

Voor  beide ploegen waren de belangen groot. OH Leuven beschikte wel over de beste papieren. De voorsprong op Westerlo was immers vijf punten. De druk bij de thuisploeg was dus nog net iets groter. Winnen was een must om de play-off III nog te kunnen ontlopen. Daarom koos trainer Jan Ceulemans voor een aanvallende opstelling. Michiel Hemmen, Ibrahima Sidibé en Reynaldo verschenen aan de aftrap. Bij Oud-Heverlee Leuven verwees coach Ronny Van Geneugden Frederik Boi naar de bank.

Westerlo toonde in de aanvangsfases ook de meest aanvallende intenties. De defensie van OHL werd echter op geen enkel moment in verlegenheid gebracht. Zoals wel vaker in degradatieduels waren de kansen in het eerste half uur schaars. Iakovenko en Remacle zorgden voor het meeste dreiging, de beste kans was ook voor Remacle. Na een goeie actie dwong hij doelman Verbauwhede tot een prima parade. Toch moest de voormalige Club-keeper zich een tiental minuten voor rust toch gewonnen geven. Iakovenko krulde zijn vrije trap dan ook heerlijk binnen. Uitgerekend de Oekraïner scoorde in het Kuipje, waar hij enkele mooie jaren kende.

Westerlo as duidelijk de kluts even kwijt en had niet meteen een antwoord in huis. Eén gevaarlijke fase voor het doel van Kaminski volstond om de achterstand weg te werken. Aan Kaminski lag het niet, want de Leuvense doelman pakte in eerste instantie nog pogingen van Sidibé en Ngolok. Bij de rebound van Reynaldo moest hij het onderspit toch delven.

Goed was de prestatie van Westerlo voor rust allerminst. Dat vroeg om beter schap in de tweede helft en dat leek er ook te zullen komen langs Westelse kant. Kaminski redde een schot van Goor en meteen daarna kwam Michiel Hemmen met een kopbal heel dicht bij de voorsprong. De druk van de thuisploeg hield echter niet lang aan en al heel snel volgde het spreekwoordelijke deksel op de neus. Bij een hoekschop kopte Raeymakers de 1-2 voorbij een kansloze Glenn Verbauwhede.

Met amper nog een half uur op de klok had Westerlo nadien geen keus meer. De ploeg van Jan Ceulemans moest resoluut vor de aanval kiezen. Michiel Hemmen zorgde voor gevaar en een schot van Reynaldo ging voorlangs. Het viel echter op dat Ceulemans wel erg lang wachtte om in te grijpen. Nog voor hij dat deed, was het kalf al verdronken. Remacle mocht alleen richting Verbauwhede gaan en tekende aan voor de derde Leuvense treffer.

Pas nadien gooide Ceulemans Yulu-Matondo en Felix Luz in de strijd, maar toen lag de wedstrijd al in een definitieve plooi. De kloof met OHL bedraagt nu acht punten en is dus zo goed als onoverbrugbaar. Bovendien trekt Westerlo komende week naar Anderlecht. Het beloven dus nog zeer zware weken te worden voor de Parel van de Kempen.