Datum: 29/09/2013 14:30
Speeldag: Speeldag 9
Stadion: Lotto Park
Anderlecht met twee gezichten voorbij Lierse

Anderlecht heeft de drie punten in het Astridpark weten te houden door een 2- 0 overwinning tegen Lierse. In de eerste helft bracht het weinig, na de rust en vermoedelijk een donderpreek was het veel sterker.

Aernout Van Lindt in Anderlecht

Anderlecht moest – door de schorsing van drie speeldagen voor Mitrovic – noodgedwongen teruggrijpen naar het aloude concept van de 4-3-3, met Suarez alleen centraal in de punt. Achterin werd opnieuw gekozen voor Mbemba en N’Sakala, Nuytinck en Deschacht zaten op de bank.

Bij Lierse kreeg Tony Watt een basisplaats, Losada is terug speelklaar in de competitie en stond ook aan de aftrap. Menga is na zijn disciplinaire schorsing terug, maar zat wel op de bank bij de Lierenaars.

Heel zwakke eerste helft Anderlecht

Anderlecht moest iets goedmaken na de 4-0 in Jan Breydel vorige week en wou de 7-0 van de bekermatch tegen Eupen bevestigen. Dat lukte in de eerste helft echter absoluut niet. Het veldspel was te traag en te steriel en er kwam te weinig rechtstreeks gevaar van de landskampioen, wat tegen het einde van de eerste helft ook voor gemor van het publiek leidde.

Het hoogtepunt van Anderlecht was misschien wel de vermoedelijke vriendin van Fede Vico, die we in de tribune zagen. Dat we tijd hadden om rond te kijken, zegt natuurlijk ook iets over deze wedstrijd. Aan de overkant wel wat gevaar: Watt was er een keertje dichtbij, in de rebound voorkwam N’Sakala een doelpunt van Bourabia.

Hoofdrol voor lijnrechters

Bourabia en Watt waren elk ook een keertje alleen op doel af, maar werden toen foutief afgevlagd. Opvallend hoe zwak beide lijnrechters acteerden: aan de kant van Anderlecht werd voor de rust ook tot drie keer toe onterecht afgevlagd.

En de klap op de vuurpijl moest toen nog komen, toen Gillet halfweg de tweede helft kon scoren … uit buitenspelpositie. Exemplarisch voor de lijnrechters, maar op dat moment een wel verdiende voorsprong voor de landskampioen.

Anderlecht wakker na rust

John van den Brom had zijn troepen namelijk meer dan wakker geschud tijdens de koffiebreak, zoveel was duidelijk. Lierse raakte niet meer van de eigen helft, gevaarlijke uitbraken waren er helemaal niet meer en Anderlecht nam de match stevig in handen.

Voor het doelpunt van Gillet zaten Bruno (op de paal), Suarez en Tielemans (beiden op Goris) er al eens dicht bij. Ook Praet kreeg meer dan een kans om de score te openen, maar het was dus wachten op het doelpunt van Gillet.

Praet beslist wedstrijd in slot

Menzo bracht Dolly Menga nog in om het tij te keren, maar de kansen bleven nu komen voor Anderlecht. Goris wist nog enkele keren de 2-0 uit zijn doel te ranselen, maar na een scherpe uitbraak moest hij zich toch gewonnen geven.

Tielemans stuurde Bruno diep op rechts en die wist meteen Praet te vinden. Goris kon niet bij de bal, Praet had maar binnen te duwen richting tweede paal. Mooi uitgespeelde tegenaanval voor de landskampioen, dat zo de drie punten verdiend thuis houdt. Maar tegen Olympiakos zal het wel van minuut 1 wakker moeten zijn om ook dan te winnen.