Kroatië - België: een kijkje in de geschiedenisboeken

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 1 reacties
Kroatië - België: een kijkje in de geschiedenisboeken
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Rode Duivels gaan vanavond in Zagreb op zoek naar hét verlossende puntje. Een gelijkspel volstaat om het toegangsticket voor het WK van volgend kalenderjaar in de tas te steken. De statistieken zijn onze landgenoten alvast niet goed gezind. Een overzichtje…

Door Cédric De Volder

Kroatië en België staan vanavond voor een zevende keer tegenover elkaar. Kroatië – dat pas sinds 1991 een soevereine staat is – kan bovendien de beste papieren voorleggen. De ex-Joegoslaven wonnen drie van de zes eerdere confrontaties. De partij eindigde twee maal op een puntendeling. De Rode Duivels konden enkel in 2004 een feestje bouwen. Tijd om daar verandering in te brengen!

2 september 2000: België 0 – 0 Kroatië

In de kwalificatiecampagne voor het WK 2002 speelden beide landen voor een eerste keer tegen elkaar. De openingswedstrijd eindigde destijds op een scoreloos gelijkspel. Leuk detail: Igor Stimac – de huidige selectieheer van Hrvatska – speelde die wedstrijd in de defensie van zijn land.

6 oktober 2001: Kroatië 1 – 0 België

Een dik jaar later gingen de Rode Duivels onderuit bij hun rivaal van vanavond. Het was dan nog uitgerekend Bosko Balaban, die later het mooie weer zou maken bij Club Brugge, die een tiental minuten voor affluiten het beslissende doelpunt tegen de touwen trapte. In de daaropvolgende barrages haalde België het uiteindelijk van Tsjechië. Het WK 2002 zou het laatste grote toernooi zijn waar onze landgenoten aanwezig waren.

29 maart 2003: Kroatië 4 – 0 België

De datum staat nog steeds in het geheugen van elke Belgische voetballiefhebber gegrift en is tevens een zwarte pagina in onze voetbalgeschiedenis. Vooral Franky Vandendriessche - die debuteerde onder de Belgische lat - beleefde een horroravond. De toenmalige doelman van wijlen Excelsior Moeskroen ging al in de openingsminuten in de fout. Een fase die hem ook vandaag blijft achtervolgen.

10 september 2003: België 2 – 1 Kroatië

Enkele maanden geleden konden de Rode Duivels revanche nemen voor de zware verliespartij. Het kalf – de taferelen speelden zich af tijdens de kwalificatiecampagne voor het EK 2004 – was echter al verdronken. Wesley Sonck tekende destijds voor beide Belgische doelpunten.

3 maart 2010: België 0 – 1 Kroatië

Deze partij was de enige zonder inzet. Kroatië won het oefenduel na een doelpunt van Niko Kranjcar. Leuk detail: Onder anderen Vincent Kompany, Thomas Vermaelen en Eden Hazard stonden destijds ook op het veld. Tijd voor een revanche?

11 september 2012: België 1 – 1 Kroatië

Kroatië is het enige team waartegen de Rode Duivels punten lieten tijdens deze WK-kwalificatiecampagne. Toch gaan de troepen van Marc Wilmots vanavond vol voor de winst in het Maksimir Stadion. Op die manier staan we niet alleen een stapje dichter bij de reekshoofdenstatus, maar worden ook de statistieken opgesmukt.  

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties