Datum: 18/06/2014 21:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Estadio do Maracana
Einde van een generatie: Chili stuurt wereldkampioen Spanje naar huis
Einde van een generatie: Chili stuurt wereldkampioen Spanje naar huis
Foto: © Photonews

Zes jaar lang verblijdde Spanje de wereld met mooi en wervelend voetbal. 18 juni 2014 kwam daar een einde aan. Een einde aan een generatie vedetten die alles op hun naam mochten schrijven, maar op het WK in Brazilië in de eerste ronde naar huis gestuurd werden. Maar wat een prestatie van Chili...

Door Johan Walckiers

Weet u hoe lang het geleden is dat Spanje twee keer na elkaar verloor? Wel, van oktober 2006 toen het achtereenvolgens tegen Noord-Ierland (2-3) en Zweden (0-2) verloor. Maar deze keer is het wel iets erger, want dit betekent het einde van de meest succesvolle generatie Spanjaarden ooit. Door de twee verlieswedstrijden op rij tegen Nederland en Chili wordt de wereldkampioen er immers in de eerste ronde uitgekegeld. En daarmee is de vloek van de laatste WK-winnaar weer bevestigd, want dit is reeds de vierde keer dat de winnaar er in het daaropvolgende toernooi in de eerste ronde uitgaat.

Goaltje om in te lijsten

En afgaande op die twee wedstrijden is dat helemaal verdiend. De match tegen Nederland was al een drama, maar wat Chili tegen de regerende WK- en EK-winnaar liet zien, was nog van een ander niveau. Jorge Sampaoli liet zijn ploeg heel hoog pressen en dat sneed de toevoer van achteruit naar het Spaanse middenveld helemaal af. Iniesta zag geen bal en Diego Costa kreeg geen enkele voorzet vanop de flank. Tja, wat moet je dan met zo'n spits?

En ook verdedigend werden de mankementen bloot gelegd bij de Spanjaarden. Chili combineerde een eerste keer schitterend voorbij de laatste gordel, Aranguiz behield het overzicht en legde nog even opzij en Vargas werkte mooi af. Een goal om in te lijsten. Spanje kon niet combineren en probeerde het dan met snelle individuele acties, maar elk doorsteekpasje werd onderschept.

Casillas helemaal er door

En ja, als je doelman dan nog een gebrek aan vertrouwen toont, heb je het helemaal vlaggen. Casillas, ooit geroemd als beste doelman ter wereld, ging helemaal de mist in bij een vrije trap en bokste die recht in de voeten van Aranguiz, die de 0-2 nog voor de rust op het bord zette.

Niet dat Spanje geen kansen had, maar zowel Costa als Pedro konden de bal niet tegen de netten krijgen. In het geval van die laatste was dat zelfs schrijnend te noemen, want vanop twee meter mag een deviatie nooit gemist worden op topniveau. Maar wat een ploeg, dat Chili. Hou die jongens zeker maar in het oog.

Einde van een grootmacht

De meesten verdienen hun brood in Spanje, maar hebben precies nog iets frissere benen dan hun collega's. Wat een loopwonders, wat een inzet en wat een techniek! En als er verdedigt dient te worden, mag je ze ook even een belletje geven. Del Bosque werd er zowaar horendol van. Zijn genaturaliseerde Braziliaan haalde hij al snel naar de kant en hij moest wel terugvallen op Fernando Torres, ook niet echt het toppunt van efficiëntie de laatste jaren.

Chili was zelfs nog de gevaarlijkste ploeg op de counter en zowel Vidal als Jara hadden het helemaal kunnen beslissen. Ze toonden echter nog clementie voor een grootmacht die nu aan een nieuwe ploeg zal moeten beginnen bouwen. En nu weet u meteen ook waarom Wilmots zo blij was om Chili te vermijden in de eerste ronde.

Opstellingen

Spanje Spanje

  Speler G Beoordeel
Casillas Iker 90' -
Azpilicueta César 90' -
Ramos Sergio 90' -
Alba Jordi 90' -
Xabi Alonso   45' -
Iniesta Andrés 90' -
Busquets Sergio 90' -
Pedro 76' -
Martinez Aguinaga Javi 90' -
Silva David 90' -
Da Silva Costa Diego 64' -
  Bank G Beoordeel
Koke 45' -
Torres Fernando 26' -
Xavi Hernández -  
Reina Pepe -  
Albiol Raúl -  
Cazorla Santiago -  
Juanfran -  
Villa David -  
Fabregas Francesc -  
Mata Juan -  
Piqué Gerard -  

Chili Chili

  Speler G Beoordeel
Bravo Muñoz Claudio Andres 90' -
Isla Mauricio Anibal 90' -
Medel Soto Gary Alexis 90' -
Jara Gonzalo 90' -
Mena Eugenio   90' -
Diaz Rojas Marcelo Alfonso 90' -
Aránguiz Sandoval Charles MarianoA 64' -
Arturo Vidal   88' -
Silva Gajardo Francisco Andrés 90' -
Sánchez Alexis 90' -
Vargas Rojas Eduardo Jesús 86' -
  Bank G Beoordeel
Valdivia Jorge 4'  
Albornoz Miiko -  
Herrera Johnny -  
Toselli Christopher -  
Orellana Fabian Ariel Valenzuela -  
Fuenzalida Jose -  
Pinilla Ferrera Mauricio Ricardo -  
Beausejour Jean -  
Carmona Carlos Emilio Tello -  
Rojas Jose -  
Paredes Esteban -  
Gutiérrez Leiva Felipe Alejandro -  
Herbeleef Spanje - Chili

Vooraf