vsVerenigde Staten
porPortugal
0-1
6' Nani
1-1
Datum: 23/06/2014 00:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Arena Amazonia
Varela verijdelt in het slot de Portugese uitschakeling
Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 0 reacties
Varela verijdelt in het slot de Portugese uitschakeling
Foto: © photonews

Na toplanden Spanje en Engeland leek ook Portugal na twee speeldagen al zeker van de uitschakeling. Hoewel Nani al na vijf minuten raak trof, namen de VS de partij nadien volledig in handen met twee treffers. In de 95ste minuut bezorgde Varela zijn land nog een waterkansje op de 1/8ste finale.

Voor de derde keer op deze wereldbeker was het regenwoud van Manaus het decor voor een WK-duel. Bij Portugal was het aantreden van de fitte Cristiano Ronaldo natuurlijk een hele opsteker na de blessures die in de openingsmatch tegen Duitsland vielen. Onder meer doelman Rui Patricio kwam niet ongeschonden uit de strijd. Antonio Beto verving hem onder de lat.

Ook de Verenigde Staten moesten het vanavond zonder hun aanvaller Jozy Altidore stellen. De Amerikanen begonnen door de zege tegen Ghana wel comfortabel aan deze partij en konden mits winst al zeker zijn van een plek voor de volgende ronde.

'Mits' winst welteverstaan, want de withemden begonnen zo goed als met een achterstand aan de partij. Na een niet eens zo gevaarlijke voorzet van Veloso sloeg Cameron aan het blunderen. Het leer viel pardoes voor de voeten van Nani die de 0-1 voor zijn rekening nam. Hoewel de aanvaller afgelopen seizoen bij Man United de weg naar de netten nauwelijks nog vond, krijgt hij van bondscoach Paulo Bento wel het vertrouwen.

Beckerman gaat Pepe achterna

Portugal kon ondanks de vroege voorsprong het gaspedaal niet verder induwen. De troepen van Jürgen Klinsmann namen het heft in handen, al had het dat wel met een man minder moeten doen. Beckerman ging een robbertje met Meireles aan en trakteerde de Portugees op een ferme tik. De rode kaart van Pepe tegen Duitsland in het achterhoofd, had dit misschien ook wel dezelfde kleur verdiend.

De Verenigde Staten mochten echter met elf verder en eisten het balbezit steeds meer op. Onder meer Dempsey en Bradley probeerden het vanop afstand. Aan de overzijde kon Ronaldo nauwelijks imponeren. Een vrije trap meters over illustreerde de vorm waarin de Real-aanvaller momenteel verkeert. Ondanks het magere spel was zijn teammaat Nani net voor rust dicht bij zijn tweede. Howard had een supersave in huis.

De temperatuur in het vochtige Amazonewoud piekte nog een vijftal graden hoger ten opzichte van de eerdere matchen die er werden afgewerkt. De jongens uit de USA leken er geen last van te ondervinden. Nadat Jones de achterlijn haalde en Beto uitschakelde, hoefde Bradley de bal maar binnen te schuiven. Costa schoot zijn goalie te hulp en redde met een sublieme beenveeg van de lijn.

Toch zou even later de gelijkmaker vallen. Jones draaide zich fluks vrij en haalde dan verrassend uit. Zijn knaller verschalkte een verbouwereerde Beto. De roodhemden probeerden de boel te forceren en dat brak hen zuur op. Het waren de Amerikanen die nog eens een knappe aanval in elkaar boksten waarna Dempsey met de buik raak trof. Ronaldo en co op de rand van de uitschakeling, maar Varela bezorgde zijn land in het slot nog een sprankeltje hoop.

Opstellingen

Verenigde Staten Verenigde Staten

  Speler G Beoordeel
Howard Tim 90' -
Johnson Fabian 90' -
Cameron Geoff 90' -
Besler Matt 90' -
Beasley DaMarcus 90' -
Jones Jermaine āš½   90' -
Beckerman Kyle 90' -
Bradley Michael 90' -
Bedoya Alejandro 72' -
Zusi Graham A 90' -
Dempsey Clint āš½ 87' -
  Bank G Beoordeel
Yedlin DeAndre 18' -
Wondolowski Chris 3'  
Chandler Timothy -  
Green Julian -  
Rimando Nick -  
Davis Brad -  
Gonzalez Omar -  
Diskerud "Mix" Mikkel -  
JĆ³hannsson Aron -  
Brooks John Anthony -  
Guzan Brad -  

Portugal Portugal

  Speler G Beoordeel
Beto Antonio 90' -
Joao Pereira 90' -
Costa Ricardo 90' -
Bruno Alves 90' -
Almeida AndrƩ 45' -
Veloso Miguel 90' -
Moutinho Joao 90' -
Meireles Raul 69' -
Nani āš½ 90' -
Ronaldo Cristiano A 90' -
Postiga Helder 16' -
  Bank G Beoordeel
Eder 74' -
Carvalho William 45' -
Varela āš½ 21' -
Almeida Hugo -  
Amorim Ruben -  
Neto Luis -  
Eduardo -  
Vieirinha -  
Rafa Silva -  
Rui Patricio -  
Herbeleef Verenigde Staten - Portugal

Vooraf