EK-weetje van de dag Goed begonnen is niet altijd half gewonnen, ook niet voor Italië

Maarten Pottie
| 0 reacties
Goed begonnen is niet altijd half gewonnen, ook niet voor Italië
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Italië begon dit toernooi met een overwinning tegen België. Sinds het WK van 1994 is het de vijfde keer dat ze een eindronde kunnen starten zonder puntenverlies. Aangezien Euro 1992 het laatste grote toernooi was zonder de Italianen, pakken we dit als grenspunt.

Het Wereldkampioenschap van '94 begon dramatisch voor La Squadra Azzurra, de ploeg onder leiding van Arrigo Sacchi verloor met 0-1 van Ierland. Alle landen in groep E eindigden met vier punten, de Italianen werden derde door het doelpuntensaldo en mochten naar de knock-outfase. Italië zou doorstoten tot de finale, maar daar was Brazilië te sterk na strafschoppen.

Starten met een overwinning

Euro 96 begon wel goed voor de mannen uit de laars, een 2-1-overwinning tegen Rusland. Goed gewonnen bleek echter niet half gewonnen, de Italianen eindigden achter Duitsland en Tsjechië en moesten het vliegtuig vanuit Engeland terug naar huis nemen.

Op het Europees kampioenschap in 2000 verloor Italië de finale van Frankrijk na een Golden Goal van David Trezeguet. Toen wonnen ze de openingswedstrijd tegen Turkije met 1-2. Ze wonnen ook hun andere groepswedstrijden tegen België (2-0) en Zweden (2-1). Twee landen die ze nu weer tegenkomen in de groepsfase.

Het Wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland begon met een overwinning tegen Ghana en eindigde met een overwinning tegen Frankrijk in de finale. Italië werd wereldkampioen na strafschoppen. De hoogtepunten van die finale, die ontsierd werd door de kopstoot van Zidane, kunt u hier nog eens herbekijken.

Ook het laatste WK, dat in Brazilië twee jaar geleden, begon ook met een overwinning, tegen de Engelsen werd het 1-2. Uiteindelijk zouden beide landen het moeten afleggen tegen Uruguay en Costa Rica en de groepsfase niet overleven.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties