Analyse Het transferrapport van de topclubs: Dolle deadline day bij Antwerp, plots schaduwfavoriet?

Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 75 reacties
Het transferrapport van de topclubs: Dolle deadline day bij Antwerp, plots schaduwfavoriet?

Volg Antwerp nu via WhatsApp!

De transferzomer zit erop. De Belgische topclubs hebben stuk voor stuk verrast met enkele straffe transfers. Maar zijn ze nu sterker of zwakker geworden? Wij maakten het rapport op. Bij Antwerp viel vooral de stevige eindsprint op!

Twee belangrijke vertrekkers

Antwerp moest maar twee sleutelpionnen vervangen, in vergelijking met de basisploeg van vorig jaar. Jelle Van Damme vertrok transfervrij naar Lokeren en met Porto werd geen akkoord gevonden voor een definitieve overgang van Govea. Op hun posities -linker centrale verdediger en centrale middenvelder- werden wel meteen vier nieuwe spelers aangetrokken: Alexis De Sart, Junior Pius, Martin Hongla en de multi-inzetbare Ritchie De Laet.

De Sart was gezien zijn contractperikelen bij STVV een opportuniteit en de 22-jarige middenvelder speelde zich prompt in de ploeg. Hongla is niet de meest opvallende speler, maar acteert wel secuur. Junior Pius blesseerde zich zwaar, waardoor het personeelstekort achterin acuut begon te worden bij RAFC.

Dolle deadline day

Sander Coopman werd ook aangetrokken in het begin van de transferperiode. Zijn rol lijkt er een van doublure te zullen worden. Vervolgens bleef het lange tijd windstil in Deurne-Noord, tot op maandag 2 september. Die dag, ‘transfer deadline day’, werden vier nieuwkomers met grote trom binnengehaald.

En niet de minste namen! Steven Defour komt het middenveld op transfervrije basis versterken. Manuel Benson (definitief) en Zinho Gano (gehuurd) kwamen over van Genk om de offensieve mogelijkheden van Bölöni uit te breiden en met Wesley Hoedt (geleend van Southampton) strijkt er een zesvoudige Nederlandse international neer op de Bosuil. Enkele dagen eerder werd de Europese uitschakeling deels doorgespoeld met het gratis aantrekken van Kevin Mirallas.

Een flinke kwaliteitsinjectie dus op de laatste dag, waarna er ook meteen enkele overbodige pionnen weren bedankt voor bewezen diensten. Publiekslieveling Geoffry Hairemans (KV Mechelen) kreeg de transfer waar hij recht op had en Nazaryna (Karpaty) en Bolingi (Eupen) werden uitgeleend.

Twee belangrijke blijvers

Van al dat geweld op de slotdag van de mercato zou je haast vergeten dat de grootste transfer van Antwerp al veel eerder plaatsvond. Dieumerci Mbokani was einde contract en had de club al met een been verlaten, maar het bestuur heeft hem toch nog kunnen overtuigen voor een extra jaar.

Hetzelfde kan gezegd worden van aanvoerder Faris Haroun, alleen hebben ze hem niet moeten overtuigen. De verdedigende middenvelder had zijn zinnen gezet op een transfer naar KAA Gent, maar Antwerp ondertekende de deal niet. We zijn alvast benieuwd hoe de aanvoerder dat zal opvatten.

Aanvankelijk werden de vertrekkers goed opgevangen en pas op het einde van de mercato werden de grote namen aangetrokken. Zonder midweekvoetbal heeft Antwerp nu een voldoende ruime kern en een die sterker is dan vorig jaar. Play-off I is een noodzaak en rechtstreekse kwalificatie voor Europa, via competitie of beker, moet zeker tot de mogelijkheden behoren.

IN: Pius (FC Paços de Ferreira, Por), De Laet (Aston Villa, Eng), Hongla (Granada CF, Esp), Coopman (KV Oostende), A. de Sart (STVV), Miyoshi (Kawasaki Frontale, Jpn), Mirallas (Everton FC, Eng), Hoedt (Southampton FC, Eng), Gano & Benson (KRC Genk), Defour (transfervrij).

OUT: Vleminckx (FC Oppuurs), Jezina & Nöstlinger (transfervrij), Bernier (US Dudelange, Lux), Owusu (Ajman Club, VAE), Van Damme (Sp. Lokeren), Govea (SV Zulte Waregem, via FC Porto, Por), Diaby (KSC Lokeren OV), Hairemans (YR KV Mechelen), Bolingi (KAS Eupen), Nazarina (FC Karpaty Lviv, Ukr).

Vandaag en gisteren brachten we u ook al de transferrapporten van KRC Genk (die leest u hier), RSC Anderlecht (hier) en Club Brugge (hier).

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties