Analyse Is er dit seizoen niets te doen aan Club Brugge? Standard, Gent en Antwerp gewikt en gewogen - en verder?

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 34 reacties
Is er dit seizoen niets te doen aan Club Brugge? Standard, Gent en Antwerp gewikt en gewogen - en verder?

Na de 4-0 van Club Brugge tegen KAA Gent leek er al bijna geen twijfel meer over te bestaan: dit blauw-zwart gaat gewoon kampioen worden. Toch kregen de voorbije weken al meermaals andere ploegen ook het predicaat van titelkandidaat opgeplakt.

Standard (2e, 3 punten achterstand op Club Brugge)

Bij Standard kunnen ze bogen op een erg sterke fysieke paraatheid, er toch stilaan ingeslepen door Michel Preud'homme: "Niet veel ploegen zullen een 2-0 kunnen ophalen op Antwerp. Het geeft voldoening dat we dat konden na een Europese wedstrijd in Arsenal", aldus de oefenmeester daarover.

"Wat je nu bij Club Brugge ziet, dat is het werk van vele jaren. Ze zijn nu op hun top. Daarna zijn er een aantal clubs, zoals Antwerp, Standard en ook Gent die een woordje kunnen meespreken. Het is te vroeg om te zeggen of wij de grootste uitdager van blauw-zwart zijn of niet."

Het grootste probleem - of de grootste uitdaging - zal het omgaan zijn met de defensieve zwaktes. Zowel Vojvoda als Fai gaven nog geen al te betrouwbare indruk, centraal is de spoeling vrij dun als er blessures optreden.

Gent (3e, 6 punten achterstand op Club Brugge)

De Buffalo's hebben hun achterstand op blauw-zwart zien stijgen na de 4-0 nederlaag op Jan Breydel, al hebben ze nog een wedstrijd tegoed tegen Antwerp om ook wat dichterbij te schuiven - al mag Club zelf ook nog tegen Charleroi spelen.

"Ondanks de 4-0 op Brugge speelden ze zeker niet slecht", vond Preud'homme. "Ook zij blijven een kandidaat." Jess Thorup van zijn kant gaf dan weer ootmoedig toe: "Club Brugge is gewoon te goed momenteel, zij gaan de titel pakken."

Club is momenteel gewoon te goed

Gent heeft in alle linies heel goede spelers en toonde de voorbije maanden dat stabiliteit een mooie basis is om op door te groeien. De spitsen renderen, het middenveld staat als een huis en ook achterin is er ervaring bijgekomen, terwijl Kaminski ook een stabiele indruk nalaat.

Probleem? Op verplaatsing werd nog niet gewonnen: "Als we titelkandidaat willen zijn, gaan we ook op verplaatsing moeten winnen", besefte Roman Yaremchuk eerder al. "We moeten wedstrijden kunnen doodmaken en mee naar huis nemen."

Antwerp (4e, 6 punten achterstand op Club Brugge)

Antwerp zit in hetzelfde schuitje als Gent: zes punten achterstand, maar nog een wedstrijd tegoed tegen een grote concurrent. "Titelkandidaat? Daar wil ik nog niets over zeggen. Ik wil altijd zo hoog mogelijk eindigen", aldus Laszlo Bölöni.

Zijn team heeft meer voetballende kwaliteiten dan de voorbije jaren. Met Steven Defour kwam er bovendien een echte leidersfiguur bij in de kern, eentje die ook naast het veld meteen zijn stempel kan drukken op de groep.

Daar zit meteen ook een uitdaging: Bolat, Lamkel Zé, het gedoe rond de transfer van Haroun, het penaltygeval met Refaelov en Mbokani afgelopen weekend, ... Er zijn dit jaar al vele opstootjes geweest. De discipline terug in de ploeg krijgen, daar liggen groeimogelijkheden.

En verder?

KV Mechelen en Moeskroen mogen revelaties genoemd worden in het nieuwe seizoen, KRC Genk lijkt na een moeizaam begin stilaan de rug te rechten en met Franky Vercauteren gaat het project Anderlecht misschien ook aanslaan?

Geen van deze teams lijkt echter aanspraak te mogen maken op meer dan het halen van play-off 1 en strijden voor Europese tickets. Een titelstrijd? Daarvoor lijkt het verschil met Club Brugge toch nog te groot, zoals Malinwa in eigen huis al eens 'bewees' met de 0-5. Maar iedereen mag ons verbazen.

Wie is jouw titelfavoriet?

64%
3%
3%
19%
10%
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties