Straf! Rechtbank fluit straffen voor matchfixing van KVM, Veljkovic en Mortelmans terug

Straf! Rechtbank fluit straffen voor matchfixing van KVM, Veljkovic en Mortelmans terug
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de straffen uit het matchfixingsdossier nietig verklaard.

De feiten dateren van het einde van het seizoen 2017-2018. De voetbalbond was ervan overtuigd dat KV Mechelen het duel tegen Waasland-Beveren probeerde te beïnvloeden.

Dat deed de club met de hulp van twee makelaars, Dejan Veljkovic en Walter Mortelmans, zo klonk het. Beide clubs en dertien personen moesten zich daarvoor verantwoorden.

Dat zorgde uiteindelijk voor schorsingen van de makelaars en enkele bestuursleden van KV Mechelen. Als straf mocht KVM als bekerwinnaar het jaar geen Europees voetbal spelen. Toen ook het BAS alle straffen na procedures bevestigde, leek de zaak helemaal afgesloten.

De straffen die het bestuur van KV Mechelen en makelaars Dejan Veljkovic en Walter Mortelmans werden opgelegd, zijn nu echter nietig verklaard door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.

Motivering rechtbank

"De rechtbank heeft vastgesteld dat de rechten van de verdediging, globaal en concreet bekeken, meermaals waren geschonden door de voortvarendheid waarmee de tuchtprocedure werd gevoerd”, zegt persrechter Els De Breucker. “De onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het BAS waren door de onaflatende druk van de voetbalbond in het gedrang gekomen."

"Er werd volgens de rechtbank niet met gelijke wapens gestreden. De verdediging beschikte niet over voldoende tijd en middelen om weerwerk te bieden. De rechten van de verdediging werden aan de noden van de voetbalwereld ondergeschikt gemaakt, de eerlijkheid van het proces opgeofferd aan de eerlijkheid van de voetbalcompetitie."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties