Datum: 01/06/2014 20:30
Competitie: WK
Speeldag: Voorbereiding

Herbeleef Zweden - België (WK)

Volg de match tussen Zweden en België live, samen met vele andere supporters.

Discussieer live mee!

Vooraf
In de Friends Arena nemen Zweden en België het tegen elkaar op in een Friendly duel. Wie zal het halen hier in Stockholm?
1
Zweden - België: 0-0
1
We zijn er aan begonnen hier in de Friends Arena.
4
Mertens speelt zichzelf vrij en zet voor, maar daar is geen Rode - voor de gelegenheid in het zwart getooide - Duivel. Een Zweedse verdediger legt in corner, maar ook die levert niets op.
5
Daniël Van Buyten heeft er zijn karikaturale blunder van de dag al opzitten. En zonder erg, want nadat hij een voorzet van Lustig niet kon ontzetten ging er ook niemand van de Zweden op in om te trappen.
8
Van Buyten deze keer wel bij de les op een nieuwe voorzet, deze keer van links. De weggekopte bal komt in de voeten van Zengin, die verschroeiend uithaalt. 25 centimeter boven de kooi van Courtois.
11
En weer zetten de Zweden aan, maar dankzij een - ongelukkige en toch gelukkige - een-twee tussen Kompany en Van Buyten lost de situatie zich op. Het blijft wachten op gevaar van de Belgen.
13
Alsof we riepen op gevaar van de Duivels, daar is het dan: een gevaarlijke kopbal van Kompany, maar Isaksson kan al bij al makkelijk plukken.
14
"Here's to you Vincent Kompany" rolt uit de hoek van de Belgen. "Sverige, Sverige" counteren de andere vakken wat stilletjes. Bij de fans is het voorlopig 0-1.
15
Lustig maakt zijn naam opnieuw waar en gaat lustig op zoek naar een opening op rechts. Het inspelen op Hysen is leuk, die draait en kapt, Kompany bij de les.
15
Aan de overkant nu een geniale actie van de Belgen. Eerst Hazard met een mooie actie, daarna De Bruyne met een oogstrelend schot. Op de kruising, dames en heren!
20
We mogen blij zijn dat Zlatan niet meedoet, want vanop de flanken zijn de Zweden baas. Hysen zet Vermaelen in de wind, nu doet Durmaz aan de overkant hetzelfde met Alderweireld. De afwerking of de voorzet: heel wat minder!
20:31
De volksliederen zijn achter de rug, de fans uit België applaudiseerden de hele tijd tijdens het Zweedse anthem. Wij - en dat zijn vanavond Sander en Aernout - zijn klaar voor een leuke pot voetbal hier in de Friends Arena, en jullie?
22
22 minuten was het wachten op de eerste goede deviatie van Romelu Lukaku. Dat zorgde wel meteen voor gevaar: een corner die door Kompany maar net over werd getrapt.
27
Zengin schoffelt De Bruyne onderuit: "No more", is arbiter Clattenburg duidelijk. Verder tot nu toe een vrij fair duel, al lijken de Zweden nu meer te moeten ingrijpen.
29
Mertens gaat tegen de grond in de zestien, maar een strafschop was het zeker niet.
31
Lukaku met de rush off life. Mooi opzij tot bij De Bruyne, die Mertens nog kan bedienen. Driesje verslikt zich half in zijn actie, meteen een counter aan de overkant met de rappe Bengtsson.
34
Daar is Sverige weer. Mooi uitgespeelde actie, met uiteindelijk een schot een metertje over. De thuisploeg speelt goed mee, de Rode Duivels kunnen nog niet echt overtuigen.
34

Goal
Doelpunt van Romelu Lukaku (Axel Witsel)
En het staat 0-1 in de Friends Arena. De Bruyne straft balverlies af en tikt snel achteruit naar het middenveld. In geen tijd bedient Witsel Romelu Lukaku, die knap aanneemt, draait en de 0-1 voorbij Isaksson krult. Prachtig doelpunt!
37
De Bruyne schuift tot bij Mertens, die meteen verrassend uithaalt. Via een been in corner. Druk van de Belgen nu. Om het voor de rust al af te maken?
37
Daar is de 0-2! Oh nee, Daniël Van Buyten kopt voor een ogenschijnlijk leeg doel te zwak in, waardoor Isaksson nog kan tussenkomen.
42

offsite
Vermaelen speelt Lukaku aan. De vlag blijft lang beneden, maar uiteindelijk toch buitenspel. Terecht?
43
We kabbelen nu richting rust. De Belgen staan op voorsprong, de Zweden komen er niet meer uit voorlopig.
44
Zengin met de meesterlijke voorzet, maar Toivonen is vijf-zes centimeter te kort om de 1-1 tegen de touwen te koppen.
45
We krijgen er minstens een minuutje bij voor de koffie.
45+1
Mogelijk is het koffie met appelcake voor de pers overigens, dat was gisteren op de training alvast het geval.
45+1
De Belgen nog met een dodelijke poging tot counteren, maar Lukaku kan net niet Hazard bereiken. Goed loopwerk wel van het aanvallend compartiment van de Duivels.


Scheidsrechter
Rust
Zweden - België: 0-1

Wat vind je van de match? Laat het weten in de Reacties.
21:17
En zo gaan we rusten met een 0-1 voorsprong voor de Belgen. Wat krijgen we na de pauze nog?
46
Vervangen Kim Källström
Ingevallen Pontus Wernbloom

Een wissel aan de rust bij de Zweden.
46
We zijn er terug aan begonnen hier in de Friends Arena. De acts tijdens de rust waren niet te versmaden!
46
Eerst een intervalact die het belang van reanimatie op grappige wijze in de verf zette, daarna een optreden van Panetoz. Die "plaatselijke 5ive" kennen we ook in België van "Dance and pause, just dance and pause". Enfin, de pauze is dus voorbij: voetbal!
48
Het eerste gevaar is van de Belgen: opnieuw is het Kompany die - lichtjes vastgehouden - kan afdrukken, zonder doel te raken.
51
Eden Hazard grijpt naar de knie. Hopelijk geen blessure.
52
Hazard schuift achteruit tot bij Dembélé, maar diens schot van buiten de zestien mist kracht.
55
België is ook na de koffie baas. Mertens wordt randje buitenspel aangespeeld, maar de vlag gaat de hoogte in.
59
Geniale opening van Larsson op Lustig. Hij heeft alle tijd om zich vrij te kappen, maar schildert de bal dan voorbij de verste paal over. Daar zat meer in voor de thuisploeg!
61
Lukaku en Hazard met een actie, en uiteindelijk de aflegger naar De Bruyne. Die trapt, maar het schot wordt geblokt.
62
Vervangen Mikael Antonsson
Ingevallen Rasmus Bengtsson


64
Lukaku zorgt voor de fout van de dag, door gewoon pal te blijven staan. Door het groot scherm - volgens mijn collega absoluut te klein voor een jumbotron - waande hij zich misschien op de Superbowl?
65

68
Vervangen Dries Mertens
Ingevallen Nacer Chadli

Eerste wissel nu ook voor de Belgen. Vrij laat, want Wilmots liet gisteren uitschijnen heel veel te zullen gaan wisselen.
69
Ow ow ow, bijna de 1-1 op het bord. Zengin niet met zijn eerste leuke actie op links en een goede bal achteruit, Jimmy Durmaz met een pegel op de lat. Ook het publiek gaat er nu - eindelijk - eens helemaal achterstaan.
70
En dat moet nu ondertussen al de 14e of 15e keer zijn dat Kompany uitpakt met een goede verdedigende actie. King Kompany de redder van het vaderland tot op heden.
70
Berg en Elmander staan klaar om in te vallen. Dat is niet meteen Zlatan, maar toch ook aanvallend geweld. Toivonen zal er zeker afgaan, want die hebben we na de pauze enkel nog aan zijn knie weten krabben.
71
Ondertussen blijft Zengin een gesel voor de Belgische verdediging met leuke acties.
72
Vervangen Erkan Zengin
Ingevallen Marcus Berg

Dubbele wissel bij de Zweden. Niet Toivonen, maar smaakmaker Zengin is een van de gewisselden. Vreemde keuze van Hamrén.
72
Vervangen Tobias Hysén
Ingevallen Johan Elmander


73
 Gele kaart voor Jimmy Durmaz
Durmaz tikt Witsel tegen de mat en krijgt een gele prent. De eerste van de match, terecht?
74
Vervangen Romelu Lukaku
Ingevallen Divock Origi

Lukaku gaat er af. Misschien wat laat, zo een kwartier voor tijd, maar hij krijgt wel applaus van het hele stadion.
74
Vervangen Romelu Lukaku
Ingevallen Divock Origi

Lukaku gaat er af. Misschien wat laat, zo een kwartier voor tijd, maar hij krijgt wel applaus van het hele stadion.
77
 Gele kaart voor Rasmus Bengtsson

78

Goal
Doelpunt van Eden Hazard (Kevin De Bruyne)
En het staat 0-2 voor België. We zijn op weg naar Brazilië met een goed gevoel. Hazard speelt zich vrij, na een geniaal tikje achter het steunbeen van De Bruyne.
79
Vervangen Eden Hazard
Ingevallen Marouane Fellaini


79
Vervangen Ola Toivonen
Ingevallen Oscar Hiljemark


84
De wedstrijd draait nu vooral om wissels en de match uitspelen. De Belgen gaan ook deze oefenwedstrijd op weg naar het WK winnen. Goed voor het vertrouwen, enkel jammer dat het tegen een Zweden zonder Zlatan was.
85
Vervangen Mikael Lustig
Ingevallen Mattias Johansson


87
24732 toeschouwers zagen de Rode Duivels vandaag aan het feest overigens. Daarbij een paar honderd Belgen.
88
Courtois pakt uit met een knappe redding op een laag schot van Larsson.
90
De mannen van de match zijn Durmaze en Lukaku, als ons Zweeds een beetje op peil is na een weekje hier doorgebracht te hebben.
90+1
We krijgen er drie minuten bij. Daar maakt Kompany gebruik van om met een geniale pass De Bruyne diep te sturen, maar die trapt voorlangs.
90+2
En zo zit de wedstrijd er op hier in de Friends Arena. Een al bij al mooie overwinning van de Rode Duivels, die het enkel in het begin wat lastig hadden met de Zweden. Geslaagde trip, op naar het Koning Boudewijnstadion voor de Farewell Game.


Scheidsrechter
Einde
Wat vond je van de match? Laat het weten in de Reacties.