Datum: 09/12/2022 16:00
Competitie: WK
Speeldag: Kwart Finales

Kroatië, daar ben je nooit mee klaar: Livakovic opnieuw de held, Goddelijke Kanaries blazen verrassend de aftocht

Kroatië hield Brazilië een helft perfect onder controle en kon daarna een helft rekenen op een fantastische doelman Dominik Livakovic, die alles tegenhield dat in zijn buurt kwam. Verlengingen dus. Daarin scoorde Neymar een fantastische goal, maar Petkovic zorgde voor strafschoppen.

Je kon er gif op innemen dat Kroatië niet zo naïef ging zijn als Zuid-Korea. Uiteraard niet. De Kroaten hadden de perfecte tactiek uitgetekend om de Goddelijke Kanaries op te vangen: een ondoordringbare muur bij balverlies en eigenlijk liefst zo lang mogelijk de bal in eigen rangen houden. Het leverde een sensatieloze eerste helft op.

Er was al snel een kans voor Perisic, maar die raakte de bal niet goed. En een schot van Vinicius Jr. geraakte dan weer niet door het bos van benen. Dat was het voor die eerste 45 minuten, waarbij vooral het tempo ontbrak om beide verdedigingen te verontrusten. De Brazilianen konden ook geen enkele keer een individuele actie opzetten of hun man voorbij gaan.

Livakovic, gewapend beton

In de tweede helft was Brazilië beter, maar bij Kroatië hadden ze na hun opgetrokken muurtje nog een stevig bouwmetsel staan genaamd Dominik Livakovic. De doelman zag Vinicius, Neymar en Paqueta voor zich opduiken, maar niemand die hem kon passeren. Een golfbreker. Kroatië weeral op weg naar verlengingen, ondanks dat ze serieus onder druk lagen.

© photonews

Het is bijna een gewoonte geworden. In 2018 bereikten ze de finale na drie keer verlengingen... De meesters! Je zal er maar op gerekend hebben dat Brazilië de klus wel ging klaren in 90 minuten en de vrijdagavondfrietjes stonden te wachten. 't Werden dus verlengingen.

Daarin leek het een kwartier lang weer af te stevenen op een 0-0 en dus strafschoppen. Tot Neymar besliste dat zijn moment gekomen was. Hij combineerde door het centrum van de verdediging met een dubbele één-twee en werkte daarna fantastisch af in het dak van het doel, zo een verdediger op de lijn negerend. Wat een goal op zo'n moment!

© photonews

Maar Kroatië, daar ben je dus nooit mee klaar. Petkovic zorgde voor een late gelijkmaker en zo strafschoppen.

Daarin was Livakovic de held met een redding op Rodrygo. De Kroaten misten niet, toen Casemiro op de paal trapte was het avontuur voor de Goddelijke Kanaries helemaal voorbij.