Speeldag: Speeldag 12
Stadion: Schiervelde
Roeselare oppermachtig tegen Beerschot
Thomas Dubois

Speeldag twaalf werd zondagavond in het Roeselaarse Schiervelde afgesloten met het duel tussen de rode lantaarn Germinal Beerschot en promovendus Roeselare. Voor Roeselare was het de eerste wedstrijd dit seizoen dat het in een volledig afgewerkt stadion kan spelen. De nieuwe tribune achter het doel is eindelijk klaar en werd vandaag ingehuldigd. Een feestelijk begin, voor een feestelijke wedstrijd waarin Roeselare de criticasters de mond snoerde en toonde dat het zijn plaats in eerste klasse waard is. Het versloeg Germinal Beerschot met duidelijke 5-1 cijfers. De kop van Roeselare had nog een ludiek spandoek richting Germinal Beerschot: “Hier wordt niemand gegijzeld”, en daar is in Roeselare ook geen reden voor.

Aanvankelijk ging de wedstrijd gelijk op, Germinal probeerde naar voor te trekken, maar liep telkens vast op de stevige Roeselaarse defensie. Het was na een kwartier Roeselare dat de eerste goede kans kreeg. Een vrije trap van Annys week af op de muur en Verbist moest voor de redding zorgen. Enkele minuten later werd Eloi alleen voor Verbist gezet, maar deze redde knap. Aan de overkant moest Sierens plat gaan op een schot van Gil in de draai, Snoeckx trapte naast.

Kort voor het halfuur kwam de thuisploeg dan op voorsprong, een vrije trap werd door Vaesen in doel gewerkt. De supporters een eerste keer door het dolle heen. Het werd de start van een dol kwartier. Acht minuten later stond het 2-0 wanneer Dufoor een mooie combinatie tussen Eloi en De Vleeschauwer maar binnen te trappen had. Na twee volgt drie, dat weten ze ook in Roeselare, Germinal Beerschot viel als een kaartenhuisje ineen en Eloi kan in de volley de 3-0 binnenschieten. Nog vijf minuten voor de rust, tijd om rustig te tikken denk je dan, maar neen hoor, twee minuten na zijn eerste mocht Eloi nog eens aanleggen, een knap schot van buiten de zestien, dat over doelman Verbist heen zoeft, 4-0.

Tot overmaat van ramp voor het o zo kwetsbare Beerschot werd Snoeckx een minuut voor rusten met een rode kaart van het veld gestuurd na een slag naar Vanderbiest.

Gelukkig voor Germinal Beerschot hield Roeselare het in de tweede helft vooral bij controleren. Hendrikx trapte over en Eloi liet de 5-0 liggen. Dan was het tijd voor Jamaique Vandamme. Recuperatie op de eigen helft, naar doel en scoren, zo simpel is het. Een uiterst knappe solo. De forfaitscore was hierbij een feit. Beerschot kon op vrije trap nog makkelijk tegenscoren, meer dan een eerredder was het niet. Roeselare voetbalde de match rustig uit, het kreeg zelfs nog een klein kansje na een prachtige dribbel van Vandamme. Aan de overkant schoot Hendrikx nog op de kruising.

Een blamage voor Germinal Beerschot, dat volgende week tegen Lierse al een heus degradatieduel mag spelen. Roeselare bevestigt zijn sterke thuisreputatie en heeft nu al 15 punten en staat mooi in de middenmoot. Met al duels tegen Club Brugge en Anderlecht achter de rug mogen ze spreken van een geslaagd debuut in hoogste klasse. [AN]