Speeldag: Speeldag 20
Stadion: Luminus Arena
Genk wint van onmachtig Westerlo
Philippe Crols

Het gaat niet goed met VC Westerlo. De ploeg van Herman Helleputte verloor zaterdagavond voor de derde maal in een week tijd. Racing Genk moest niet eens goed voetbal opdringen om Westerlo te kloppen. Het werd 2-0.

Nadat Sunday Oliseh en Mirsad Beslija voor aanvang van de wedstrijd het publiek kwamen uitzwaaien duurde het niet te lang vooralleer het eerste doelpunt een feit was. Ondanks dat de eerste schuchtere pogingen van de bezoekers kwamen was het de thuisploeg die als eerste de weg naar de netten vond. Thomas Chatelle mocht na zes minuten onbegrijpelijk vrij uithalen op een hoekschop van Soetaers. Via het been van Mikulic kwam de bal bij Bob Peeters en die maakte er, randje buitenspel, 1-0 van. Daarna drukte Genk niet door. Westerlo wilde wel naar voor trekken, maar de spitsen Utaka en De Wilde speelden een zeer matige tot slechte wedstrijd. Utaka dribbelde zich meermaals vast op de Genkse verdediging en De Wilde kwam nauwelijks in de buurt van de zestien. Op één keer na dan.

Iets over het kwartier ontzette de Genkse verdediging een slechte bezoekende voorzet. De bal kwam pardoes voor de voeten van Janssens en die haalde uit en zijn schot kwam in de buurt van De Wilde die de bal nog probeerde te deviëren, maar hij slaagde daar helaas voor Westerlo niet in, want nu was de Genkse verdediging wel paraat.

Minuut 38 werd dan de minuut van Sebastien Pocognoli. De jonge linkerflankspeler mocht in die minuut Tom Soetaers komen vervangen en was het delirium nabij toen hij een goede tien seconden later een uitstekende voorzet van Steven Defour wist binnen te koppen. Westerlo was toen al op sterven na dood. Genk werkte eigenlijk aan 100% af, want voor het overige hoefde Westerlo-doelman Gaspercic niet veel werk op te knappen. Ook Jan Moons kon daarover meespreken. De Genk-doelman zag enkel nog een ongevaarlijke kopbal van Janssens naast belanden. Rusten deden beide ploegen in ieder geval met een 2-0-voorsprong voor de Limburgers.

Omdat de jonge Ogunjimi Engelaar was komen vervangen aan de rust stond Genk gedurende de hele tweede helft met negen Belgen tussen de lijnen. Bovendien waren nog eens vier daarvan achttien jaar oud of jonger. De tweede helft was echter niet veel soeps. Genk speelde controlevoetbal en loerde nog wel op de counter. Dat duurde wel eventjes voor die er goed en wel uitkwamen, want de eerste kansjes van die tweede periode waren voor de bezoekers. Utaka dribbelde iets te lang om gevaarlijk te worden en in de lucht troefde de Genkse verdedigers de Westelse aanvallers keer op keer af als er een gevaarlijke voorzet aankwam. De beste kans voor de bezoekers kwam er toen Mennens vrij mocht uithalen vanop de rand van de zestien. Het schot van de verdedigende middenvelder ging net naast.

Naar het einde toe kwamen de Genkse counters er dan toch beter uit. Chatelle werd een keer diepgestuurd en via de voet van Gaspercic verdween de bal in hoekschop. Even later had diezelfde Chatelle de score wel verder moeten uitdiepen. Pocognoli heroverde in het bezoekende strafschopgebied de bal en bediende opnieuw Chatelle, maar opnieuw wist hij niet te scoren. Genk vond het wel goed zo, want verder dan een redelijke vrijschop van Pocognoli kwamen de Limburgers niet meer. Het bleef 2-0.

Genk doet zo een goede zaak in de rangschikking. Ongeacht wat Club Brugge zondagavond nog presteert in Roeselare mag het zich nu al de winnaar van de speeldag noemen. Daar kan Club natuurlijk nog wel bijkomen. Genk nadert tot op drie punten van Anderlecht en dus verheugen we ons nu al op het duel van volgende week in Anderlecht waar de Genkenaren op bezoek komen met de derde plaats als inzet. Afspraak om 18u volgende week zaterdag. Westerlo zakt ondertussen verder weg en lijkt nog een hele lange tweede ronde voor de boeg te hebben. De ploeg steekt verdedigend nog altijd behoorlijk goed in elkaar, maar doelpunten maken lukt, zonder Coelho, niet meer. Westerlo scoorde in de voorbije drie wedstrijden amper één keer. Vanop strafschop dan nog. Hoedanook staan de Kempenaars nog altijd wel op slechts twee punten van Racing Genk.