Speeldag: Speeldag 31
Stadion: Lotto Park
Anderlecht kent geslaagde repetitie
Harald Berings

Anderlecht heeft vanavond met ruime cijfers afstand genomen van Westerlo. In een overtuigende tweede helft wiste paars-wit de eerder zwakke eerste helft uit. Uitblinker vanavond was zonder meer Grégory Pujol. Met een loepzuivere hattrick, een uitgelokte strafschop (omgezet door Pär Zetterberg) én een assist voor Mbo Mpenza had de Fransman een voet in elk Brussels doelpunt.

In een matige eerste helft had Anderlecht het speloverwicht, maar desondanks was het Westerlo dat de beste kansen kreeg. Silvio Proto stond ietwat onzeker te keepen, maar daar konden noch Chris Janssens noch Wim Mennes van profiteren. Hannu Tihinen had aan de overkant de kans om Anderlecht op voorsprong te zetten, maar kopte op de lat. Bart Goor had dan weer een strafschop verdiend, toen die door Bernd Evens onhandig tegen de vlakte werd gewerkt in de zestien. Scheidsrechter Verbist liet echter gewoon doorspelen.

De tweede helft verliep een stuk vlotter. Grégory Pujol scoorde een loepzuivere hattrick en lokte even later slim een strafschop uit. Verbist twijfelde deze keer niet en floot meteen. Pär Zetterberg zorgde voor klinkende 4-0 cijfers. Maar nog had paars-wit niet genoeg. Mbo Mpenza, ingebracht voor Serhat Akin (die uit veiligheidsredenen werd gewisseld - hij stond op één gele kaart van een schorsingsdag tegen Standard), stiftte mooi over Ronny Gaspercic, die zo een knappe eerste helft van zijn kant in het water zag vallen. De forfaitcijfers op het bord, kon Anderlecht opgelucht ademhalen: de voelbare stress veranderde al snel in een feeststemming.

Paars-wit klimt zo over Standard naar de eerste plaats en kan mogelijk als leider beginnen aan de topper tegen de Rouches. Al zal het dan wel moeten rekenen op de good-will van stadsgenoot Brussels, dat morgen naar Sclessin trekt. Standard staat voorlopig dus nog twee punten in het krijt. Voor Anderlecht is de opdracht even simpel als lastig: nog drie keer winnen, en de Brusselaars kunnen hun 28e landstitel vieren. [TH]