Speeldag: Speeldag 31
Stadion: Luminus Arena
Vandenbergh brengt Genk voorbij Lierse
Philippe Crols

Racing Genk heeft een uitstekende zaak gedaan op zaterdagavond. Het won zelf met 1-0 van Lierse en concurrent AA Gent kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Charleroi. De man die voor het enige doelpunt van Genk zorgde was Kevin Vandenbergh. Het was al sinds zijn treffer van tegen Anderlecht geleden dat hij nog eens had gescoord. Het was voor Genk de vierde thuiswedstrijd op rij die het met het kleinste verschil won.

De bezoekers uit Lier begonnen fel gehavend aan de wedstrijd. Daar had Mujanovic niet veel last van. Hij trof na enkele seconden spelen al de dwarsligger. Het antwoord van Genk liet echter niet lang op zich wachten. Stojanovic trapte op Van der Straeten die de bal in de voeten van Vandenbergh duwde. VDB-junior kon echter niet scoren. Een paar minuten later was Lierse weer aan zet met een schot van Develer dat maar nipt naast de kooi van Moons vloog. De eerste tien minuten waren zeer aantrekkelijk, maar daarna zakten beide ploegen wat weg. Halverwege de eerste periode dacht Genk tot twee maal toe recht te hebben op een strafschop na eerst handspel van Van der Zyl en een minuut later na een fout op Daerden. Scheidsrechter Bultynck ging er echter niet op in.

Genk moest na 25 minuten spelen verder zonder Stojanovic. Hij moest geblesseerd het veld verlaten. Ogunjimi kwam hem vervangen. Het laatste kwartier van de eerste periode was voor de thuisploeg. Koen Daerden verkwanselde de beste kans. Hij trapte met zijn mindere rechter over. Aan de overkant redde Gert Claessens de Genkse meubelen door een voorzet onschadelijk te maken vooraleer Develer er iets mee kon uitrichten. De linkermiddenvelder kreeg ook een gele kaart in deze partij en mist zo de derby tegen Sint Truiden. De ruststand was 0-0.

De thuisploeg zette bij aanvang van de tweede helft meteen druk en dat leverde na zo'n tien minuten spelen een doelpunt op. Daerden stuurde Vandenbergh weg en die werkte eindelijk af, 1-0. Genk ging meteen op zoek naar meer, maar Lierse bleef ook gevaarlijk. Invaller Mrdja bediende zo Mujanovic die echter naast besloot. In het laatste deel van de tweede helft kreeg Genk nog drie opgelegde kansen om de score verder uit te diepen en de wedstrijd dus vroegtijdig te beslissen. Ogunjimi, Vandenbergh en invaller Remacle verknalden echter alle uitstekende mogelijkheden. Tussendoor kreeg de jarige Steven Defour ook nog een applausvervanging. Aan de score veranderde echter niets meer. Het bleef 1-0, een hardbevochten, maar verdiende zege voor Genk tegen een strijdvaardig Lierse.

Lierse blijft door deze nederlaag voorlaatste, maar als La Louvière zondag weet te stunten tegen Club Brugge is het weer eigenaar van de rode lantaarn. Genk doet een uitstekende zaak. Het nadert tot op één punt van Club en Gent. [RV]