Speeldag: Speeldag 16
Stadion: Edmond Machtensstadion
Anderlecht door oog van de naald in derby
Ronny anthonis

Anderlecht kroop door het oog van de naald in de Brusselse derby. FC Brussels hield 89 minuten meer dan goed stand tegen een bleek acterend Anderlecht. Brussels bleef met een kater achter, een punt was zeker wel gerechtvaardigd. Tchité besliste uiteindelijk de wedstrijd in de laatste minuut met een retro uit het boekje. Op die manier werd Anderlecht alsnog de winnaar van de speeldag nadat Genk en Brugge steken lieten vallen.

Daniel Zitka moest al na een minuut spelen tonen dat hij opgewarmd was op een botsende bal van Culek. Veel meer viel er in de beginfase niet meer te zien. Veel slordigheden en balverlies stonden niet meteen garant voor aantrekkelijk voetbal. Pas na een half uur brak de wedstrijd eindelijk open en er kwamen meer kansen langs beide kanten. Anderlecht speelde zich beetje bij beetje weer in de match maar veel stelde het echter niet voor. Toch nog een beetje opwinding op het einde van de eerste helft toen Frutos in aanraking kwam met Nys. Allaerts had kunnen fluiten maar zag er zelf geen graten in. De 0-0 was een terechte ruststand na een zwakke eerste helft.

De tweede helft begon al niet veel beter. De eerste verwittiging kwam er via Frutos, zijn schot ging wel ruim over. Het was dan alweer een kwartier wachten op actie. Een duidelijke schwalbe van Frutos werd gelukkig doorzien door scheids Allaerts. Vanaf dan bloeide de wedstrijd wel eindelijk open en kwamen er zowaar echte kansen. Sillah kon door de buitenspelval glippen richting Zitka maar werd toch onterechte afgevlagd. Niet veel later ging een deviatie van Stojanovic niet zo ver naast. Brussels werd de betere ploeg maar verloor een vinnige Kalulika met een spierblessure, hij werd vervangen door Moussa Sanogo. Dé kans tot dan toe kwam er een kwartier voor tijd toen Gorius van ver uithaalde. Zitka moest zich helemaal rekken om de bal uit de kruising te zweven. Ook Biglia toonde dat hij hard kon trappen, zijn bal ging echter buiten het doelkader. Het slotoffensief van Anderlecht leverde via Tchité in de slotminuut toch nog de zege op. Brussels leek Anderlecht op een gelijkspel te kunnen maar een wereldgoal besliste er anders over. [AN]