Topper in Brugge, derby in Brussel

Thomas Dubois
| 0 reacties
Topper in Brugge, derby in Brussel
Foto: © SC

Het zwaartepunt van de zestiende speeldag in de hoogste voetbalklasse ligt vandaag in Brussel en Brugge. Rond het middaguur fluit scheidsrechter Ver Eecke de topper op gang tussen Club Brugge en Standard. Een wedstrijd tussen twee topploegen, een match tussen twee broers, Emilio en Manu Ferrera, respectievelijk trainer en hulptrainer. Door het verlies van Racing Genk kan Club een gouden zaak doen bij winst, dan verkleint het de kloof met Genk nog onverhoopt tot vier punten. Ook Standard kan een gouden zaak doen, als het gaat winnen in Jan Breydel –wat al heel lang geleden is- komt het op gelijke hoogte van de Bruggelingen.
 
Club kende dit seizoen nog geen groot succes in de toppers, het speelde telkens goed, maar het won ook geen topper. Tegen Genk werd slechts gelijkgespeeld, terwijl het ook Europees moeite had om de kansen af te maken. Standard speelde twee keer gelijk in de toppers, 1-1 tegen Genk en 0-0 tegen Anderlecht. Thuis haalde Club tot nu toe een uiterst fraaie 19 op 21.
 
In een zo goed als uitverkocht Jan Breydelstadion zal Emilio Ferrera enkele moeilijke keuzes moeten maken, Balaban heeft last van de adductoren en trainde de laatste dagen amper. Hij kan sowieso geen 90 minuten aan geeft Ferrera aan in Het Laatste Nieuws. “Aan de andere kant vind ik hem beter als hij start dan als hij invalt.” Wellicht laat hij Balaban starten, en dan is het altijd oppassen voor de platina vrije trap van Balaban. Ook Clement is twijfelachtig, zijn gebroken teen bezorgt hem nog heel wat last. Clement wil zelf spelen, maar kan dat enkel met een inspuiting. Dan is er wel het risico dat de kwetseer zwaarder wordt. Verder zit Ferrera met een luxeprobleem, met Daerden, Englebert en Van Heerden heeft hij drie spelers voor twee posities. Salou is een zekerheid in de spits.
 
Bij Standard kan trainer Preud’homme verschillende opties proberen. Het ziet er alvast naar uit dat Geraerts tegen z’n ex-club opnieuw op de bank zal beginnen. Doordat Deflandre het vorige week heel goed deed behoud hij wellicht het vertrouwen van de coach, dan verschuift Dupré naar links waardoor Areias op de bank begint. Door de beschikbaarheid van Rapaic én Conceiçao is het bikkelen om een plaatsje op het middenveld, Sa Pinto belandt hierdoor op de bank. De Camargo en Jovanovic vormen het spitsenduo.
 
Ook Anderlecht kan een gouden zaak doen in de vooravond. In de Brusselse derby moet het dan op bezoek bij de buren van FC Brussels. Een harde noot om kraken, doch, toch kon Brussels nog geen enkele keer winnen tegen Anderlecht. Vorig seizoen eindigde het duel op een 1-1 gelijkspel. Anderlecht zit in een mindere periode, vorig weekend speelde het slechts gelijk tegen Beveren én op Europees vlak gaf het een 2-0 voorsprong weg tegen AEK Athene waardoor het nu officieel Europees uitgeschakeld is.
 
Cartier, die Brussels voor de vijftigste keer coacht tegen Anderlecht, kiest wellicht voor een versterkt middenveld waarbij Culek de drager is en Stojanovic de meest aanvallende speler. Sillah moet voor de openingen zorgen op Kalulika die de eenmansvoorhoede vormt. Vanderhaeghe komt bij Anderlecht mogelijk nog eens in de ploeg, Biglia mag wellicht rusten. Mpenza –die woensdag ook al forfait moest geven- is twijfelachtig. Goor en Frutos op hun beurt raken dan wellicht toch speelklaar. Boussoufa start wellicht opnieuw op de bank.
        
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties