Speeldag: Speeldag 13
Stadion: Edmond Machtensstadion
Brussels triomfeert in degradatietopper
Filip Van der Elst

FC Brussels heeft zich eindelijk herpakt na de opeenstapeling van nederlagen, en na de commotie rond Zola Matumona, die ook terug in de basis verscheen. Het klopte in een aangename partij degradatieconcurrent FC Dender met 4-1. Vooral na de rust waren de hoofdstedelingen duidelijk de betere ploeg, en dus wat de overwinning niet meer dan logisch.

Brussels miste dan wel zijn Tsjechische spits Pavel Fort, maar het schoot toch furieus uit de startblokken. Julien Gorius kwam alleen voor Erwin Lemmens, maar die weerhield de Fransman van een vroege openingsgoal. In de daaropvolgende fase kreeg ook Jean-Paul Ealé Lutula de bal niet in doel. Nauwelijks drie minuten later kreeg ook Benjamin Mokulu een unieke kans om de thuisploeg op voorsprong te zetten, maar hij mikte op de paal. Na deze sterke start viel Brussels wat terug, en kwam Dender beter in de wedstrijd. Sebastien Dufoor kreeg een dot van een kans, maar de ex-RWDM'er kopte helemaal vrijstaand rakelings naast. Een kopbal van centrale verdediger Steven De Petter werd dan weer door Eric Deflandre van de lijn geveegd. Naar het einde van de eerste helft toe, liet ook Brussels nog eens van zich horen, maar Alan Haydock schoot van dichtbij veel te onbesuisd naast. Toch mochten de rood-zwarten met een voorsprong de kleedkamers in: een voorzet van Gorius werd op slag van rust door Younous Oumouri in eigen doel verlengd (1-0).

De bezoekers waren vlak na de rust blijkbaar nog niet helemaal wakker, want de tweede helft was nog geen minuut bezig toen Haydock een weggekopte voorzet in de linkerhoek kon trappen (2-0). Dender was echter helemaal niet onder de indruk: Michael Cordier, die nog eens de voorkeur kreeg op Patrick Nys, moest enkele minuten later al een mooie trap van Dufoor uit z'n doel ranselen. En de jonge Waal stond even later ook paraat om de doorgebroken Henri Munyaneza van de aansluitingstreffer te houden. Diezelfde Munyaneza kopte nog geen minuut later ook nog op de lat. Nadien was de pijp echter helemaal uit bij de jongens van Jean-Pierre Van de Velde, en nam Brussels het heft opnieuw in handen, vooral onder impuls van een bedrijvige Lutula. De Congolees kwam ook tot scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd voor dubieus buitenspel. Twintig minuten voor tijd bediende diens landgenoot Zola de vrijstaande Gorius, en die schoot de bal via een Denders been in doel (3-0). De wedstrijd was nu wel helemaal gespeeld, maar op aangeven van invaller Norman Syllah lukte Munyaneza wel nog de eerredder (3-1). Kort voor het einde pikte echter ook Christ Bruno met een afgeweken vrije trap nog een doelpuntje mee (4-1). Het feest was compleet in het Edmond Machtensstadion, terwijl het er voor FC Dender steeds slechter begint uit te zien.