Speeldag: Speeldag 18
Stadion: Jan Breydel
Cercle Brugge vernedert Racing Genk
Steurbaut Kersten

Geen 'Seven Nations Army' in het Jan Breydelstadion, maar vijf keer ‘Chelsea Dagger’. Cercle Brugge vernederde Racing Genk met zware 5-1 cijfers. “Hugo buiten”, klonk het zowel bij de supporters van Racing Genk en Cercle Brugge.

Voor de winterstop heette het nog dat Cercle Brugge goed voetbal speelde tegen de kleintjes, maar niet kon winnen tegen de topploegen. De statistieken bevestigden dat. Groen-zwart pakte tussen augustus en december slechts één punt uit de wedstrijden tegen Anderlecht, Standard, Club Brugge en Racing Genk. Afgelopen maandag zorgde Cercle met winst in de fel betwiste burenstrijd in de Beker van België echter voor de kentering. Tegen Racing Genk schudden de West-Vlamingen het juk van de verloren topwedstrijden volledig van zich af.

Halverwege de eerste helft kwam Cercle op voorsprong, maar de treffer werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Uitstel van executie voor de Limburgers. Vijf minuten voor de rust bracht De Sutter groen-zwart toch op voorsprong. Aan de basis van het doelpunt lag echter Frederik Boi. De rechtsback zette een perfecte tegenaanval op en kreeg via Gombani en De Smet het leer opnieuw toegespeeld. Boi schilderde de bal perfect op het hoofd van De Sutter, die met een precieze knik Bailly verschalkte.

Doelpuntenfestival na rust

Gombani probeerde met een mooi hakje Genk nog voor de rust de doodssteek te geven, maar de Zimbabwaan was net iets te nonchalant en miste zijn controle. Het duurde echter niet lang voor de bezoekers uitgeteld in de netten lagen. Zes minuten na rust tikte de voor Bailly opgedoken Oleg Iachtchouk op assist van Serebrennikov de 2-0 binnen. Op het uur deed Stijn De Smet net hetzelfde: 3-0.

Een mak Racing Genk vond al heel de wedstrijd geen openingen, maar leek zich via een droge knal van Faris Haroun terug in de wedstrijd te knokken. Niets was minder waar. Opnieuw De Smet en De Sutter ontnamen de bezoekers al snel alle illusies op een terugkeer in de wedstrijd. Dankzij zijn tweede doelpunt van de avond zet De Sutter zich mee aan de leiding van het topschuttersklassement.

'Hugo buiten'

Terwijl het groen-zware legioen al feestend de nacht in trok, schreeuwde de blauw-witte armada van Racing Genk om de ontslagsbrief van Hugo Broos. De Limburgers kregen in de hoofdstad van West-Vlaanderen al hun vijfde nederlaag van het seizoen aangesmeerd en zakken in het klassement weg naar de zevende plaats, op elf punten van leider Club Brugge, dat dinsdag nog een inhaalwedstrijd speelt op het veld van Westerlo. Cercle Brugge blijft in het spoor van Standard, dat over twee weken naar Brugge afzakt. (AN)