Speeldag: Speeldag 26
Stadion: Olympische Stadion (Kiel)
Leider Standard wint op het Kiel
Kevin Vanbuggenhout

Vrijdagavond al stond de topper van de speeldag op het programma. Germinal Beerschot was erop gebrand leider Standard zijn eerste nederlaag van het seizoen toe te dienen. Standard won echter met 1-2 en zette een belangrijke stap richting titel.

Germinal Beerschot miste onder andere Gustavo Colman. Ederson Tormena was vooraf onzeker, hij startte op de bank. Bij Standard ontbrak ondermeer Steven Defour. Marcos Camozzato was wel speelklaar.

Standard speelde in de beginfase vooral op de helft van Germinal Beerschot. De thuisploeg kwam maar moeilijk aan voetballen toe. Ondanks de goede start kon Standard hier niet veel kansen uithalen. Beide ploegen hielden het compact. De eerste kans was voor Germinal Beerschot. Een onzekere Espinoza bokste een vrije trap onnodig richting enkele thuisspelers. Didier Dheedene trapte naast. Op het kwartier klom Standard op voorsprong na een mooie aanval. Dante lanceerde Witsel op links. Witsel zette laag voor en Jovanovic tikte binnen: 0-1. Dan was het aan Germinal Beerschot om iets terug te doen. Malki kopte een voorzet van Cruz van dichtbij over. Op die ene kans na had Standard de wedstrijd goed onder controle. De Rouches hielden Germinal Beerschot stevig in hun greep en gingen met het einde van het eerste halfuur in zicht nog wat meer aandringen. Axel Witsel kreeg een zee van ruimte en schoot net naast. Een doelpunt van Fellaini werd afgekeurd wegens buitenspel. Plots was daar toch weer een huizenhoge kans voor Germinal Beerschot. Pieter-Jan Monteyne zette voor en de vrijstaande Dosunmu kopte net over. Dat was voor Standard het sein om weer ten aanval te trekken. De competitieleider pakte in de eerste helft uit met een ijzersterk slot. Mbokani lepelde de bal tot bij Jovanovic, maar de Kroaat kreeg de bal niet meteen in doel. In de herneming moest Jovanovic wel scoren, maar een superreflex van Steppe en de lat hielden Germinal Beerschot in de wedstrijd. De hieropvolgende hoekschop viel voor de voeten van Fellaini. Hij besloot van dichtbij op Steppe. Alweer volgde een hoekschop, Mbokani kopte aan de eerste paal naast. Vier minuten voor de rust werd het dan toch 0-2. De vrijgelaten Fellaini kopte de bal via de vingertoppen van Steppe in doel. 0-2 bij de rust na een sterke eerste helft van Standard.

Ook in de beginfase van de tweede helft behield Standard de controle. De vloeiende combinaties waren wel minder in aantal en het was ook een dik kwartier wachten op enig doelgevaar. Een trap van Fellaini miste de goede richting. Twee minuten later scoorde Germinal Beerschot plots de aansluitingstreffer. Losada kopte een vrije trap van Cruz achterwaarts mooi in doel: 1-2. De vlam sloeg in de pan. Germinal Beerschot trachtte het tempo hoog te houden en ging drukken. Standard had in deze periode veel fouten nodig om Germinal Beerschot af te stoppen. Standard vergat ook te voetballen en Germinal Beerschot voerde het commando. Een afstandsschot van Cruz ging maar net over. Op het einde kreeg Standard het toch weer wat makkelijker. Er was zelfs nog een kans in de slotseconden, maar Mbokani schoot naast. Vlak hierna werd er afgefloten. Germinal Beerschot verloor van Standard Luik met 1-2.

Standard won dus op het Kiel en zette zo een belangrijke stap richting titel. De basis voor deze overwinning legde Standard in een sterke eerste helft. Na het doelpunt van Losada maakte Germinal Beerschot het Standard nog lastig. Maar al bij al was het een verdiende overwinning voor de leider. Standard loopt voorlopig zeven punten uit op eerste achtervolger Club Brugge, dat morgen FC Brussels partij geeft. Germinal Beerschot blijft vijfde.