Speeldag: Speeldag 12
Stadion: Het Kuipje
Ruiz schiet Westerlo naar eerste plaats
Steurbaut Kersten

Westerlo staat minstens één dag samen met Club Brugge op de eerste plaats. Het won in eigen huis met 3-2 van AA Gent. Ruiz maakte in de slotfase het winnende doelpunt.

AA Gent leek lange tijd een puntje mee naar huis te nemen, maar de onvermijdelijke Jaime Alfonso Ruiz bezorgde Westerlo in de slotfase de drie punten. De Buffalo's kwamen na acht minuten op voorsprong via een doelpunt van Roberto Rosales, maar mochten zich bij de rust gelukkig prijzen dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. Met dank aan Bojan Jorgacevic en de dwarslat.

Westerlo tikte de bezoekers met vlot combinatievoetbal van de mat en toonde dat ze verdiend bovenaan in het klassement meedraaien. Onder impuls van Rachid Farssi en Wouter Scheelen palmden ze het middenveld in. Vooraan ontpopten Bertin Tomou en Jaime Alfonso Ruiz zich tot ware gesels voor de bezoekende defensie.

Jorgacevic redde nog twee keer een poging van Ruiz, maar net voorbij het half uur was hij kansloos op een schot van Tomou. De Kameroener schoot in eerste instantie nog op Marko Suler, maar bij trapte daarna enig mooi binnen. Suler zou nog een belangrijke rol spelen voor rust. Bij de gelijkmaker van Stef Wils trapte hij een gat in de lucht. De verdediger bedankte en tikte gretig binnen.

De thuisploeg vergat om de klus voor de rust te klaren. Tomou wandelde door de defensie, maar besloot vanop 16 meter op de lat. Ruiz trapte van dichtbij naast. Suler leek de kans op Gentse puntenwinst helemaal te hypothekeren. De Sloveen pakte in twee minuten twee keer geel, voor protest en een fout, en mocht nog voor de rust gaan douchen.

Na de koffie controleerde Westerlo de wedstrijd. AA Gent probeerde wel met een man minder, maar Ceulemans had zijn pionnetjes uitstekend geplaatst. Gent creëerde geen doelgevaar. Bryan Ruiz leverde dan toch een gemeten voorzet, Bernd Thijs kopte knap binnen.

Een puntendeling leek in de maak, maar in een bewogen slotfase bezorgde Ruiz, die van Westerlo, de thuisploeg toch nog een verdiende driepunter. De gelijkmaker van Roy Myrie werd nog afgekeurd voor een fout van Jorgacevic op collega-doelman Yves De Winter. (AN)