kvkKV Kortrijk
gnkKRC Genk
1-1
72' Elyaniv Barda (pen)
Sven Kums (pen) 80'
3-1
Datum: 07/12/2008 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 15
Stadion: Guldensporenstadion
KV Kortrijk zet thuis Genk opzij
Michiel Delagrange
| 0 reacties
KV Kortrijk zet thuis Genk opzij
Foto: © SC

In het Gulden Sporenstadion ontving Kortrijk met Racing Genk vanavond voor de eerste keer dit seizoen een topclub uit de hoogste Belgische voetbalklasse. En het werd meteen ook een feestavond.

João Carlos (Genk) en Peter Mollez (KVK) waren beiden twijfelachtig voor aanvang van de wedstrijd. Carlos liet deze week zijn vier wijsheidstanden trekken en verscheen in extremis voor een laatste test op de West-Vlaamse grasmat maar was niet in staat om te spelen. Mollez speelde wel ondanks het feit dat de hoogzwangere vriendin van de Kortrijkse keeper vanavond al kon bevallen. Zijn ploeggenoot Hempte was geschorst. Bij Genk was Cornelis geschorst.

Kortrijk verdedigde vanavond zijn sterke thuisreputatie, het speelde tot nog toe vijf keer thuis en verloor er nog niet. Genk daarentegen won al vijf van zijn zeven uitwedstrijden. Genk trapte de wedstrijd op gang, maar het was Bailly die als eerste echt aan het werk moest. Guédioura kon prima op de Genkse doelman besluiten. Kortijk zette hoog druk en de Limburgse defensie had het daar even moeilijk mee, Daeseleire moest in de beginfase al twee keer kort na elkaar foutief ingrijpen, en ook Caillet haakte de doorgebroken Coulibaly. Kortijk speelde Genk in de beginfase echt weg, Tiago moest nog ingrijpen of de weg naar doel lag helemaal open voor Kums. Na een kwartier was het evenwicht een beetje hersteld en kon Genk terug vrijer ademhalen, al bleef Kortijk steeds hoger storen dan de Limburgers. Na een verre uittrap van Mollez kon Genk snel counteren, Barda speelde Ogunjimi aan, maar Mollez wist de bal uit zijn doel te houden. Even later moest Bailly voor een tweede aan het werk, Coulibaly vond Bakx en die probeerde de Genkse doelman met een plaatsbal te verschalken.

Ondanks het loodzware veld ging het spel in de eerste 25 minuten snel over en weer, zowel de thuis- als de uitploeg combineerden snel en wisten enkele kansen af te dwingen. Verbrugghe en Daeseleire liepen in deze openingsfase allebei tegen een gele kaart aan. Na een vrijschop van Kums verlengde Guédioura in de buik van Bailly. En even later kon Bakx alweer gevaarlijk zijn na een voorzet van Kums. Na een aangenaam eerste half uur zakte het spelniveau nu ook aan West-Vlaamse zijde. Vijf minuten voor rust kwam Kortijk nog tot de beste mogelijkheid van de partij tot dan. Na een nummertje van Guédioura, die net daarvoor ook al een omhaal probeerde, kwam Belhocine tot een schot. De bal bleef even hangen in het strafschopgebied tot De Ly er zijn voet tegen kon zetten, het leer spatte echter uiteen op de paal. De brilscore die na de eerste helft op het bord stond was echt geen goede weergave van het spel. Al was het spelniveau niet echt hoog, het waren toch een aangename eerste 45 minuten waarbij vooral Kortrijk de voorsprong verdiende, het legde zijn spel volledig op aan de bezoekers.

Kortrijk begon even furieus aan de tweede helft, Bakx kon na drie minuten al eens afdrukken nadat hij veel ruimte kreeg van de Genkse defensie, maar zijn gekraakte schot ging naast. Bij Racing Genk werd er nu toch meer druk naar voren gezet en dit resulteerde in een eerste hoekshop voor de bezoekers. Na een kwartier in de eerste helft werd Coulibaly diep gestuurd met een lange bal, hij werd op het eerste zicht foutief afgestopt door Matoukou. Hamer gaf echter balvoordeel en Coulibaly kon zich dan toch doorzetten om daarna de bal mooi voorbij de uitkomende Bailly te werken.

De West-Vlamingen namen na de verdiende voorsprong zeker geen verdedigende stelling aan. Kortrijk bleef het gevaarlijkst, de bal werd steeds snel in de zestien gedropt, maar een tweede goal kwam er vooralsnog niet. Toch kwam Genk terug in de wedstrijd. De Limburgers kregen een penalty na een fout van Mollez op invaller Bosnjak. Barda zette perfect om. Kortrijk kon opnieuw beginnen. Niet veel later kwam Kortrijk voor de tweede keer deze avond op voorsprong. Het was Kums die de bal binnenkant rechts overhoeks net voorbij Bailly wist te schuiven. Niet meer dan een minuut later kreeg ook Kortrijk een strafschop, na een fout van Bailly op Kums. Die laatste stuurde Bailly de verkeerde kant op en scoorde zo zijn tweede doelpunt in evenveel minuten, het was zijn vijfde in de competitie.

Genk kon in de slotfase nog één keer dreigen, Bosnjak kopte gevaarlijk naar doel, Mollez redde de bal mooi uit de hoek. Genk verliest zo en laat een uitstekende kans liggen om over de Rouches naar de derde plaats te wippen. Kortrijk blijft thuis ongeslagen en loopt uit op Bergen, Dender en Mechelen. (AN)
Herbeleef KV Kortrijk - KRC Genk